Home

Achtergrond 256 x bekeken 6 reacties

'Bodemvruchtbaarheid lichte gronden in gevaar'

De teruglopende bodemvruchtbaarheid op droogtegevoelige gronden is een serieus probleem voor de Nederlandse melkveehouderij.

Dat meldde Frans Aarts van Plant Research International (PRI) tijdens een bijeenkomst van Plantum. Het probleem wordt volgens Aarts vooral door de continuteelt van mais onderschat. "400.000 hectare van de ongeveer 600.000 hectare zandgrond is niet meer geschikt voor permanente maisteelt", aldus Aarts. Hij denkt dat er op nog geen kwart van deze grond goede vruchtwisseling wordt toegepast. Dat kan er toe leiden dat op de helft van deze gronden de ruwvoerwinning in een periode van 10 tot 15 jaar in het gedrang komt door een structureel tekort aan organische stof.

Wisselbouw met grasland zou in dit kader perspectief bieden. Veehouders die een bouwlandperiode van twee tot vijf jaar afwisselen met een grasperiode van drie tot vier jaar houden het organische stofgehalte op peil en gaan onnodige uitspoeling tegen. Als er wel een gebrek aan organische stof in de grond ontstaat kunnen er geen mineralen en water meer worden vastgehouden. "We moeten voorkomen dat de grond wordt verprutst", zegt Aarts.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Wim

  De verschraling komt voor 80% doordat er te weinig mest op deze gronden komt.
  Heb zelf van deze gronden waar nog nooit mais of een ander akkerbouw gewas is geteeld alleen maar gras en de opbrengst gaat elk jaar achter uit.
  Ik denk dat we niet aan een periode van 10 tot 15 jaar moeten denken maar dat het probleem er nu al is.

 • no-profile-image

  spotmelker

  Mee eens Wim uit Salland. Op proefbedrijf De Marke hebben ze de bemesting zover teruggeschroefd dat het kuilgras grotendeels onverteerd weer in de mest is terug te vinden. Hier op lichte zavelgrond was, is en blijft het organische-stofgehalte ca 2% ondanks de al 50 jaar durende wisselbouw met 50% gras en 50% akkerbouw.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Mensen, lees op het forum "puber verdubbelt omzet mesthandel" wat er mis is met de mestwet en de gevolgen zoals hier beschreven. Henk van der Pol legt daar duidelijk uit wat er loos is.

 • no-profile-image

  ekoboer

  Boertje uit holland u slaat de spijker op zijn kop.
  Bodemleven is als de pens van een koe ,als je die niet goed voert produceert hij ook niet goed.
  Gebruik zelf steeds meer vaste mest ,gevolg is dat in 4 jaar tijd het org.stof gehalte 2,5% is gestegen.
  Op school geleerd dat het een hele strijd is om het in 10 tijd 1% omhoog te krijgen.
  Zie dat de productie stijgt, nu in maart is het mijn droogste land en het is groener dan de rest.

 • no-profile-image

  boertje

  vaste mest is toch een goede uitkomst;)?

 • no-profile-image

  Gaatze

  De teruggang van organische stof is volgens mij voor een groot deel te verklaren doordat deze gronden elk jaar weer om worden geploegt. Pas 30 jaar blijvend grasland toe en zandgrond zal door de LNV als veen worden aangemerkt. Heb dit thuis zelf ook.
  Ecoboer heeft ook een punt. Het bodemleven is net als de bacteriën in de pens van de koe. Dan is het toch vreemd dat we wel een voeradviseur hebben, maar geen grondadviseur...

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.