Home

Achtergrond 216 x bekeken

Biggenprijzenonderzoek: 2009 was vrij goed jaar

Deelnemers aan het biggenprijzenonderzoek van de NVV kregen over 2009 een gemiddelde biggenprijs uitbetaald van €48,65 per big.

Dat was uiteindelijk € 4,59 per big meer dan in 2008. Dat meldt de Groene Belangenbehartiger, die het onderzoek voor de NVV heeft uitgevoerd.

De koppelgrootte van de deelnemers nam verder toe. In 2009 was de gemiddelde koppelgrootte 233 stuks. Daarmee weerspiegelt de koppelgrootte de schaalvergroting in de zeugenhouderij.

Bij het biggenprijzenonderzoek melden de deelnemende vermeerderaars hun gerealiseerde biggenprijzen aan de Groene belangenbehartiger. De prijzen worden omgerekend naar een prijs inclusief btw voor een gestandaardiseerde big van 25 kilo.

De gerealiseerde prijs van € 48,65 ligt iets onder het niveau van 2007. In dat jaar werd een gemiddelde prijs van 49 euro gerealiseerd. Daarmee was 2009 eigenlijk helemaal niet zo’n slecht zeugenjaar, aldus NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg.

Wel waren ook in 2009 de verschillen in uitbetaling tussen de bedrijven enorm groot. De spreiding in de uitbetaling kwam na correctie voor de meest extreme uitslagen uit op € 7,58 per big. Dat komt voor een gemiddeld bedrijf al gauw neer op een jaarinkomen.

In het onderzoek is ook gekeken naar de ontwikkeling in de toeslagen op de verschillende noteringen. Die zijn ook in 2009 weer sterk opgelopen. Volgens voorzitter Wyno Zwanenburg werd er op het moment dat DPP vorig jaar in week 42 zijn notering corrigeerde tot wel 16 euro toeslag betaald op de DPP-notering. Datzelfde gold ook voor de Vion-notering.

Op de NVV-notering, die in 2009 uitkwam op een gemiddelde van € 46,06 werden veel lagere toeslagen betaald, zo stelt Zwanenburg. Die kwamen niet hoger dan 4 euro. De NVV-notering komt wekelijks tot stand op basis van de gegevens die worden aangeleverd voor het biggenprijzenonderzoek. De toeslagen die op de NVV-notering worden betaald zijn volgens Zwanenburg vooral gerelateerd aan duidelijke zaken als beerkeuze, gezondheid of koppelgrootte.

Of registreer je om te kunnen reageren.