Home

Achtergrond

Beurskoersen bedrijven in agribusiness stijgen

Producenten van voedingsmiddelen zien de aandelen stijgen nu ze relatief goedkoop grondstoffen in lijken te kunnen kopen.

De prijs voor harde tarwe daalt volgens het Australische marktbureau Abare in het seizoen 2010/2011 6 procent tot gemiddeld € 143,8 per ton. In het lopende seizoen 2009/2010 daalt de prijs naar verwachting eveneens met circa 26 procent door hoge voorraden. De geoogste volumes maken dat ondanks een lagere prijs boeren beter kunnen gaan verdienen, waardoor ook aandelen van leveranciers aan boeren terrein wonnen. De cijfers zijn een graadmeter voor andere granen voor veevoer.

Het aandeel van vleesverwerker Smithfield Foods won op weekbasis meer dan 10 procent in waarde. Overigens profiteerde het ook van een positieve vooruitblik die concurrent Brasil Foods presenteerde. De grootste vleesproducent ter wereld wist 540 miljoen euro verlies van eind 2008 in 2009 om te buigen tot een kleine winst van 2,5 miljoen euro en voorspelt dat de vraag naar vlees 3,5 tot 5 procent toeneemt.

Investeerders weten ondertussen niet goed wat ze aan moeten met Yara International. De Noorse kunstmestproducent bood eerder 4,1 miljard dollar voor Terra Industries, de grootste Noord-Amerikaanse producent van kunstmest op basis van nitrogeen. Een nieuw juweel voor in de toch al rijk met diamanten bezaaide kroon, dacht iedereen. De directie van Terra Industries schaarde zich achter het bod. Op het laatste moment is echter de eerder door Terra gefrustreerde concurrent CF Industries teruggekeerd aan de pokertafel, en wel met een aanzienlijk hoger bod van bijna 4,7 miljard dollar.

De kunstmestmarkt herstelt snel, aldus analisten, waardoor de waardering van kunstmestbedrijven snel aan verandering onderhevig is. CF zelf is overnameprooi voor het Canadese Agrium. Hoewel nog volstrekt onduidelijk is hoe de affaire afloopt, staat het aandeel Yara onder druk.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.