Home

Achtergrond 194 x bekeken 1 reactie

Bestelauto's krijgen CO2-norm

Bestelauto's moeten minder broeikasgas CO2 gaan uitstoten. Daarom komt er een maximumuitstoot voor nieuwe kleine bedrijfswagens.

Demissionair minister Tineke Huizinga (Milieu) en haar collega's uit andere EU-landen bleken het daar maandag over eens bij EU-beraad in Brussel.

De uitstoot van bestelauto's is nu gemiddeld 203 gram per kilometer. Voorstel van de Europese Commissie is dat nieuwe bestelbussen hooguit 175 gram CO2 per kilometer gaan uitstoten vanaf 2016. Vier jaar later mag dat nog slechts 135 gram zijn. Fabrikanten die te vervuilende bestelwagens verkopen, moeten een boete betalen.

De normen en jaartallen staan echter nog ter discussie. Autoproducerende landen zoals Duitsland, Frankrijk, Roemenië en Tsjechië willen meer tijd nemen voor invoering, vinden de normen te ambitieus en de boetes te hoog.

Huizinga wil vasthouden aan het doel voor 2020 en zoveel mogelijk aan de eerdere doelen voor 2016. "We moeten niet te ruimhartig zijn op de korte termijn, want anders halen we het doel voor 2020 niet.''

Administrator

Eén reactie

  • Khalid en zijn maten

    Is het niet de veestapel die een te hoge uitstoot produceert,dan zijn het wel de bedrijfswagens...Ik was nog niet zo lang geleden in Ijmuiden naast de hoogovens van Ta-Ta steel,ik vraag me af wat daar de uitstoot is,de kleur en geur van de rook was in elk geval niet om over naar huis te schrijven...

Of registreer je om te kunnen reageren.