Home

Achtergrond 5 reacties

Bestaand veebedrijf bij natuurgebied kan blijven

Bestaande veehouderijen in de buurt van beschermde natuurgebieden kunnen hun bedrijf voortzetten.

Dat zegt de Raad van State vandaag in een uitspraak over een vleesvarkensbedrijf in het Brabantse natuurgebied Leenderbos in Heeze-Leende, Groote Heide den De Plateaux.

De Raad van State zegt in een persbericht dat dit een belangrijke uitspraak is voor bestaande veehouderijen bij beschermde natuurgebieden.

In de Natuurbeschermingswet heeft de overheid geregeld dat bestaande bedrijven kunnen worden voorgezet en daarmee een uitzondering vormen op de vergunningsplicht. Volgens de Nederlandse rechter is die uitzondering niet in strijd met Europese natuurbeschermingsregels.

De uitzondering geldt voor veehouderijen die hun bedrijf willen voortzetten op basis van een milieuvergunning die is verleend voordat het natuurgebied op basis van de Europese natuurbeschermingsregels werd aangewezen. Bij oudere natuurgebieden kunnen bedrijven blijven die een milieuvergunning hebben van voor 10 juli 1994.

Als het bedrijf verandert of uitbreidt, moet wel een natuurbeschermingsvergunning worden aangevraagd. Maar als de uitbreiding of verandering niet leidt tot een verhoging van de ammoniakdepositie op het natuurgebied, dan kan de vergunning worden verleend.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Trendbreuk,ze krijgen zeker in de gaten dat ze bezig waren om de economie om zeep te helpen en dachten dat ze van de natuur konden leven

 • no-profile-image

  weinig vertrouwen in een goede afloop

  Dit is m.i. niet echt een uitspraak om heel blij van te worden. Immers de vergunning is feitelijk geweigerd omdat er ten tijde van het besluit geen vergunningplicht bestond (tot aan het onherroepelijk worden van het beheerplan). Voor bedrijven die hebben gewijzigd of uitgebreid na aanwijzing van het te beschermen gebied geldt nog wel de NB-wet vergunningplicht. Zie in de zaak tegen de diverse beheerplannen die bijna alle veehouders zullen moeten gaan voeren maar eens te bewijzen dat je ammoniakuitstoot de instandhoudingsdoelen niet in de weg staan!!!!!!!!! Dat lukt nooit. Dit alles zal op termijn leiden tot beperking van de ammoniakiotstoot voor ieder bedrijf op kosten van de boer. Kortom wel heel veel luchtwassers maar niet om uit te kunnen breiden maar om door te mogen gaan. Veel sterkte!

 • no-profile-image

  Henk

  Goede zaak! Eindelijk geeft men eens duidelijkheid aan de sector!

 • no-profile-image

  Veeboer

  Hiermee schept de Raad van State juist wel duidelijkheid. Er is nu immers geen twijfel meer over de vraag of oudere vergunningen zouden vervallen wegens Natura 2000. Die blijven gewoon geldig. Alleen bij verder uitbreiding moet, net als vroeger overigens, een nieuwe vergunning worden aangevraagd. Eigenlijk niets nieuws dus.
  Als je bij uitbreidingen kunt laten zien dat de ammoniakuitstoot niet toeneemt (bv. dankzij maatregelen als luchtwassers of emissie arm voer) dan kunnen aangevraagde vergunningen gewoon worden verleend. Evenzo als je via de aankoop van emmissierechten kunt laten zien dat de totale emmissie in het gebied afneemt. Genoeg flexibiliteit dus wat mij betreft. Als ze dit een paar jaar geleden hadden gemeld was er heel wat minder gedoe geweest.

 • no-profile-image

  DC Melkland

  Volgende week of volgende maand weer z`on uitspraak en het kan er weer helemaal anders uitzien. Je kunt er al veel datum`s aanhangen 1-10-2005/7-12-2004/10-7-1994 en de volgende?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.