Home

Achtergrond

Best of Four: digitale marktplaats naderbij

Gebundelde afzet van komkommers via een digitale marktplaats lijkt veelbelovend.

Dat blijkt uit onderzoek van telersvereniging Best of Four. Peter Meurs, manager van Best of Four, verwacht dat leden van telerscollectief K8 op 11 maart een positief besluit zullen nemen op grond van de onderzoeksresultaten.

Best of Four, participant in K8, verwacht ondanks de strubbelingen dat dit jaar een associatie van producentenorganisatie (APO) voor komkommertelers wordt opgericht.

De leden van telerscollectief K8 moeten formeel nog besluiten, maar staan volgens Meurs allemaal positief over het nut van een digitaal veilmodel. "De discussie gaat nu nog vooral over de invulling." Volgens Meurs moeten de details van de plannen nog worden uitgewerkt onder begeleiding van adviesbureau Duivestein Consultancy.

Eerder verklaarde K8-voorzitter Thijs Jasperse dat plannen voor een APO niet haalbaar zijn in de voedingstuinbouw. Gesprekken over bundeling van het aanbod paprika en tomaat zijn reeds mislukt.

Handelshuizen positief

Volgens Best of Four is er geen andere mogelijkheid. "Fusie kan op korte termijn geen optie zijn. Best of Four denkt dat er voldoende eensgezindheid in de komkommerteelt is en dat nog binnen dit jaar een goed ingevulde APO kan worden gepresenteerd." De invloed en belangen van handelshuizen bleken een probleempunt bij het opzetten van een APO voor tomaat en paprika.

Best of Four ging daarom in gesprek met handelshuizen. "Ze zijn in principe positief. De laatste jaren zijn de telers steeds dichter bij de telers gaan zitten en ze vrezen onder meer grip op de kwaliteit en gemis aan logistieke efficiëntie. Maar problemen daaromtrent lijken ons niet onoverkomelijk."

Over de precieze invulling van een APO waarbij het gebundelde aanbod via een veilsysteem zijn weg naar de afnemer vindt, is nog veel onduidelijk.

De aanlooptijd zou maar schatting twee jaar kunnen vergen, zoals bij de introductie van het internethandelssysteem van bloemenveiling FloraHolland.

Of registreer je om te kunnen reageren.