Home

Achtergrond 1 reactie

Bert Koenders (PvdA) niet verkiesbaar

PvdA'er Bert Koenders, voormalig minister voor Ontwikkelingssamenwerking, stelt zich niet kandidaat voor de Tweede Kamer.

Hij blijft wel actief voor zijn partij en ook beschikbaar voor andere functies. Dat heeft de PvdA laten weten. Koenders (51) was drie jaar minister in het onlangs gevallen kabinet en zat voor die tijd bijna tien jaar in het parlement. Hij voerde daar voor zijn partij vooral het woord over buitenlandse aangelegenheden, zoals de missies in Irak en Afghanistan. Ook maakte hij deel uit van de enquêtecommissie Srebrenica, die de val van de Bosnische moslimenclave onderzocht.

Als minister richtte hij zijn beleid op instabiele landen, de armste lagen van de bevolking en op meer zelfredzaamheid door in te zetten op economische ontwikkeling. Ook vrouwenrechten hadden zijn bijzondere aandacht.

Tijdens zijn ministerschap had hij een stroeve band met zijn collega Maxime Verhagen. Eén keer botsten ze openlijk over de Gazastrook. Koenders vond dat Israël het internationaal recht schond door het Palestijnse gebied af te sluiten. Verhagen vond dat niet en gaf aan dat de blokkade niet volledig was. Beiden maakten zich sterk om meer hulpgoederen Gaza in te krijgen. Een keer kwam Koenders in de knel doordat een bedrijf van partijgenoten het evenement rond het Akkoord van Schokland organiseerden. Dat gebeurde zonder openbare aanbesteding.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Leen

    Goede zaak dat de reïncarnatie van Jan Pronk opdoekt.

Of registreer je om te kunnen reageren.