Home

Achtergrond 404 x bekeken

Belgische robot verwijdert reststoffen

Wie reststoffen van gewasbeschermingsmiddelen wil opruimen zonder milieuproblemen te veroorzaken, heeft een aantal opties.

Het is mogelijk het spoelwater te zuiveren met behulp van een biofilter of een fytobak. Bij die systemen worden de schadelijke stoffen in het spoelwater gebonden en via biologische weg afgebroken.

In België is een mobiel zuiveringssysteem ontwikkeld, dat op afroep beschikbaar is voor loonbedrijven.

Het West-Vlaamse onderzoeks- en voorlichtingscentrum voor land- en tuinbouw (POVLT) heeft het apparaat in de praktijk getest. Peter Jaeken van de Belgische brancheorganisatie Phytofar zegt dat het apparaat, de Sentinel genaamd, een oplossing biedt voor alle actieve stoffen.

Het apparaat wordt gevoed met het vervuilde en opgevangen spoelwater. Bij het zuiveringsproces wordt eerst een sterk zuur (zwavelzuur) toegevoegd, vervolgens een base (natronloog) en een polymeer, dat zorgt dat de actieve stoffen samenklonteren en neerslaan.

Inge Mestdagh van POVLT legt uit dat het apparaat schoon, drinkbaar water aflevert. "Maar wij adviseren het niet als drinkwater te gebruiken. Tenslotte gaat het om een machine en er kan altijd iets misgaan. Maar als je kijkt naar de analyses dan is het water na zuivering echt drinkbaar. Wij adviseren het water opnieuw te gebruiken voor het schoonspoelen van machines."

Naast het schone water is er het neergeslagen materiaal, dat via de geëigende wegen moet worden afgevoerd.

De techniek van de Sentinel is niet nieuw. Ook in andere zuiveringsinstallaties is hetzelfde procédé toegepast. Nieuw is dat het apparaat mobiel is en op locatie kan worden toegepast bij de mechanisatiebedrijven die spoelwater hebben opgeslagen.

Volgens Mestdagh kan de Sentinel een belangrijke bijdrage leveren aan het reduceren van plaatselijke lozingen met hoge concentraties bestrijdingsmiddel. Vorig jaar werd de Sentinel op een aantal bedrijven in het IJzerbekken uitgetest. Het bleek dat de inzet van het apparaat merkbaar was in de kwaliteit van het oppervlaktewater.

Daarop besloot Phytofar een Sentinel aan te schaffen en die beschikbaar te maken voor de spuitbedrijven. Aanschaf van het apparaat is voor een mechanisatiebedrijf nog te begrotelijk, zegt Mestdagh.

De hele installatie kost zeker 30.000 euro. Afhankelijk van de hoeveelheid middelen kost het apparaat tussen de 65 en 260 euro per kuub spoelwater.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.