Home

Achtergrond 194 x bekeken

Belg eet in 2009 iets minder vlees, maar meer kip

De gemiddelde Belg kocht in 2009 gemiddeld 32,1 kilo vers vlees, exclusief gevogelte en wild.

Dat is een daling met 500 gram tegenover het jaar ervoor. Dit blijkt uit cijfers die onderzoeksbureau GFK in opdracht van agrarisch bureau Vlam.

Sinds 2006 verliest vers vlees marktaandeel ten voordele van verse vis en vooral ook tegenover gevogelte. Kip en aanverwanten, dat in 2006 nog rake klappen kreeg door de vogelgriep, wint jaar na jaar terrein.

De daling is niet alleen te merken in de volumes. Ook in bestedingen viel de markt van vers vlees wat terug. Een gemiddeld gezin gaf in 2009 284,3 euro uit aan vers vlees. Dat is 0,8 euro minder dan in 2008. Ook de aankoopfrequentie en het aantal kopende gezinnen daalden lichtjes.

Het verbruik van puur varkensvlees is in 2009 met 1,4 pct afgenomen tot 9,7 per hoofd van de bevolking. Hiermee volgt het ongeveer dezelfde trend als de totale markt van vers vlees. Het marktaandeel blijft vrij stabiel op 30,2 procent. In bestedingen was de daling met 0,5 procent iets beperkter dan in volume.

De Belg eet steeds meer vleesmengelingen, zoals gemengd gehakt, worst en hamburgers. Die zijn goed voor 33,4 procent van de aankopen van vers vlees.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.