Home

Achtergrond 432 x bekeken 1 reactie

Bayer: tarwe goed de winter doorgekomen

De tarwe is goed door de strenge winter gekomen.

Er is nergens sprake van duidelijke uitwintering. Wel zijn veel blaadjes afgevroren, waardoor er meer septoria in de wintertarwe voorkomt dan vorig jaar aan het einde van de winter.

Dat blijkt uit de eerste tarwemonitoring van Bayer CropScience van dit seizoen. Het gewasbeschermingsmiddelenconcern controleert 59 percelen wintertarwe verspreid over het land op de aanwezigheid van ziekten. Volgens technisch adviseur Harm Groeneweg heeft de sneeuw de tarwe goed beschermd tegen de vorst. "Wel zien we dat de tarwe nog weinig ontwikkeld is. Maar dat kan de tarwe nog goed inhalen. Het is dan wel zaak dat de telers de eerste stikstofbemesting snel uitvoeren."

Een ander voordeel van de strenge winter is dat het onkruid weinig ontwikkeld is, zegt Groeneweg. "De hoeveelheid onkruid valt mee. Daardoor is de onkruidbestrijding effectiever dan wanneer het onkruid beter ontwikkeld de winter uitkomt."

De wintertarwe heeft meer last van septoria dan vorig jaar aan het einde van de winter. Op 47 van de 59 percelen is meer dan de helft van de planten aangetast door septoria. Op vorig voorjaar was op 26 van de 52 gecontroleerde percelen het geval.

Er zijn duidelijk meer aantastingen van septoria, concludeert Groeneweg. "Dat komt door de vrij natte winter. Er was voortdurend veel vocht, door sneeuw of door dooi. Er is behoorlijk wat blad afgevroren. Op die beschadigde blaadjes kon septoria zich goed vestigen. Op veel percelen is 100 procent van de planten aangetast."

De aantasting door septoria zegt nog niets over een mogelijke opbrengstderving bij wintertarwe, zegt Groeneweg. "Dat hangt helemaal af van het verdere verloop van het groeiseizoen."

Bayer CropScience heeft nog geen meeldauw, gele of bruine roest gezien. Groeneweg: "Bruine roest kan niet tegen de vorst. Gele roest is er nog niet en voor een meeldauw aantasting is het nog te vroeg."

Eén reactie

  • B bob

    Bayer drukt hun gengewassen toch wel de Europese markt in .

Of registreer je om te kunnen reageren.