Home

Achtergrond 1 reactie

Balkenende: armoedestrijding geen EU-doel

De EU-landen gaan zich de komende tien jaar inspannen om armoede en sociale uitsluiting te bestrijden, maar zullen daarover geen concrete streefcijfers afspreken.

Dat is volgens premier Jan Peter Balkenende gisteren afgesproken tijdens een EU-top in Brussel. De regeringsleiders werden het daar eens over een economische strategie voor de komende tien jaar.

Doel van de strategie is ervoor te zorgen dat de Europese economie beter kan concurreren met die van andere machtsblokken, zoals de Verenigde Staten, India en China. Volgens de Nederlandse regering past armoedebestrijding niet bij de doelstellingen. "De focus moet liggen op banen en groei'', aldus Balkenende, die erop wees dat werk de beste manier is om armoede tegen te gaan. Het voeren van een gericht armoedebeleid is volgens hem een zaak van de nationale lidstaten. De premier toonde zich dan ook tevreden met de uitkomst van de EU-top.

Maar EU-president Herman Van Rompuy geeft een andere uitleg aan de afspraken die op de EU-top zijn gemaakt. Volgens hem gaan de regeringsleiders in juni alsnog "cijfers plakken op het doel om armoede te bestrijden''. Hij erkende dat sommige EU-landen moeite hebben met streefcijfers. De bezwaren zijn dat Europa niet bevoegd zou zijn, dat armoede moeilijk te meten is en dat de EU al veel doet voor extra werk. "Niettegenstaande vinden we dat het erin moet blijven'', zei Van Rompuy. Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie pakte er nog het Verdrag van Lissabon bij, om te tonen dat artikelen 151 en 153 Europa wel degelijk bevoegd maken voor beleid tegen sociale uitsluiting.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Armoede is voor veel landen business,het levert vaak geld op

Of registreer je om te kunnen reageren.