Home

Achtergrond 2 reacties

BASF krijgt goedkeuring voor aardappel Amflora

BASF mag eindelijk zijn genetisch veranderde zetmeelaardappel Amflora gaan telen in de Europese Unie.

Bijpoducten van de Amflora mogen worden gebruikt in veevoer.

Dat heeft de Europese Commissie vandaag besloten. Tegelijk stemde de Commissie in met de toelating, zowel in voedsel en veevoer als voor verwerking, van drie transgene maissoorten: MON863xMON810, MON863xNK603 en MON863xMON810xNK603.

Voor BASF komt met het besluit een einde aan een lange toelatingsprocedure, die al begon in 2003. De Amflora is zo genetisch veranderd dat ze alleen het gewenste amylopectinezetmeel produceert en geen amylosezetmeel. Dit maakt haar zeer geschikt voor bijvoorbeeld de papierproductie. Gewoonlijk bevat een aardappel beide soorten zetmeel.

De Amflora mag alleen onder strikte voorwaarden worden geteeld. Die moeten voorkomen dat haar zaden verder verspreid raken in het milieu. De afzonderlijke transgene bestanddelen van de drie maissoorten zijn al toegelaten in de EU. De nieuwe toelatingen gelden voor tien jaar.

De Commissie kondigde ook aan dat ze nog voor de zomer met voorstellen komt om besluitvorming over de teelt van transgene gewassen over te laten aan de EU-lidstaten.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  xavier

  Hiet hieronder geschrevene is een deel uit
  http://www.gentech.nl/alle_berichten/landbouw/amflora_aardappel_gebrekkige_beoordeling_toch_eerste_teelttoelating_in_9_jaar

  Hier worden de gevaren van deze aardappel duidelijker omschreven als in dit artikel.

  Nadat de Europese Voedsel Veiligheids Autoriteit (EFSA) een positieve opinie gaf - zoals tot nu toe met iedere door haar beoordeelde gentech-plant - ontstond er nog enige ophef over. Er is bijna geen onderzoek gedaan naar risico’s, de voederproeven met dieren wijzen op mogelijke problemen, en vooral heeft Amflora een antibioticum-resistentie gen als merkergen.

  De discussie over het gebruik van antibioticum-resistentie merkergenen (ARMGs) in de EU leek eigenlijk al afgesloten, maar blijkbaar heeft de EFSA daar andere ideeën over. Al in 2001 had de EU Commissie besloten dat ggo's met een antibioticum-resistentie, die een gevaar voor mens en milieu kunnen zijn, na eind 2004 niet meer toegestaan waren. Desondanks vroeg BASF in 2004 een vergunning aan voor hun gentech-aardappel Amflora - met het ARMG nptII tegen o.a. kanamycine en neomycine. De EFSA besloot toen dat nptII geen probleem zou zijn, omdat volgens haar kanamycine en neomycine "geen of maar weinig therapeutische waarde hebben." In 2005 classificeerde de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) deze echter als "bijzonder belangrijke" antibiotica. Kanamycine staat sindsdien op de lijst van Essential Medicines als een reserve antibioticum voor meervoudig resistente tuberculose.

 • no-profile-image

  Patrick

  Lees ik strikte voorwaarde? Vraag Canada eens, die zijn er ook ooit ingetrapt. In India smeken de boeren hun belangenbehartigers en regering op hun knieën om te stoppen met gentech. Dit is heel slecht voor de landbouwsector en haar families in het geheel. Heel slecht. In India worden nu regels geperst en gedreigd met gevangenis straf bij kritiek op gentech, http://gentech.nl/alle_berichten/gm_watch_januari_2010 .In Nederland hoor ik nog steeds geen enkele boerenbelangen vertegenwoordiger die zich uitspreekt tegen gentech, geen LTO, geen ZLTO, zelf geen vakbond en geen voerhandelaar, geen LNV, en kom maar in CDA, of de gebrainstormde peuters (jongeren) van de CDA. Scotland zou schouder aan schouder staan. Maar nee, niets. Mijn conclusie is je kan niets overlaten aan de sector belangenbehartigers, ook niet de productschappen van de PVV, inkrimpen willen ze niet, ze zijn simpel weg niet in staat om goede visie te zien, laat staan te ontwikkelen, laat staan uitspreken. Dit gaat heel slecht uitpakken op termijn, en ga dan niet iemand anders de schuld geven aub.

Of registreer je om te kunnen reageren.