Home

Achtergrond

Aspergesteekrobot in april op de markt

De aspergesteekrobot van ASM CV komt nog voor het nieuwe aspergeseizoen begint op de markt.

Dat maakt één van de ontwikkelaars, Ewac Industrial, bekend. De machine kan het oogstwerk overnemen van circa twee arbeiders en zal waarschijnlijk tussen de 60.000 en 70.000 euro kosten. Er komen voor het komende seizoen waarschijnlijk 5 machines op de markt.

De aspergesteekrobot is oorspronkelijk een idee van aspergeteler Corné Ooms uit Woensdrecht. Ooms zag dat bij de opkweek van bloemen cameradetectie werd gebruikt om te bepalen of op een bepaalde plaats al een plantje was gegroeid. Ooms ging in 2003 met zijn bevindingen naar het Technologiefonds Tuinbouw van LTO Groeiservice.

Machinebouwer Ewac Industrial werkte Ooms idee samen met uitvindersbureau Ortech uit Hilversum en telersvereniging Brabantse Wal uit. Twee jaar geleden is een prototype getest. Op dit moment wordt de definitieve machine op marktgereedheid getest.

Directeur Eric Legdeur van Ewac Industrial is voorzichtig over de mogelijkheden. "Dat moet de praktijk nog deels uitwijzen. De robot kan het folie optillen en vaststellen of de asperge al uit de grond komt. Vervolgens wordt informatie van de camera naar een besturingssysteem gestuurd. Die laat de robot naar precies het juiste punt rijden, en steken."

Of registreer je om te kunnen reageren.