Home

Achtergrond 2 reacties

Argentijnen willen fors meer tarwe en mais telen

De landbouwsector in Argentinië verwacht dat de productie van tarwe en mais vanaf 2012 fors kan worden opgevoerd.

De landbouworganisaties hopen dat er na de presidentsverkiezingen in oktober 2011 een ander landbouwbeleid komt.

De graanproductie is fors gedaald in Argentinië door het landbouwbeleid. Het beleid is bedoeld om de inflatie in toom te houden, zei landbouwraad Freek Vossenaar gisteren op een bijeenkomst van het Productschap Akkerbouw in Wageningen. "De overheid wil de prijzen voor rundvlees, tarwe, zuivel en mais drukken om de voedselprijzen laag te houden. Daarvoor is een beleid opgezet van interventies, prijsbepalingen, exportheffingen, subsidies en import- en exportverboden."

Daardoor verbouwen de Argentijnse boeren veel minder tarwe en mais. Vossenaar: "Dit jaar is 2,7 miljoen hectare tarwe geteeld. Dat is het kleinste areaal in 110 jaar. Het maisareaal is gekrompen naar 3,4 miljoen hectare. In oktober volgend jaar zijn er presidentsverkiezingen. De boeren hopen dat het beleid verandert."

Tarweareaal groeien naar 7 miljoen hectare

Volgens Vossenaar denkt de Argentijnse landbouwsector dat de graanproductie fors omhoog kan. "Het tarweareaal kan groeien naar 7 miljoen hectare vanaf 2012. Het maisareaal naar 10 miljoen hectare. De gemiddelde opbrengst gaat naar 8 ton per hectare dankzij precisielandbouw. De sector verwacht een groeiende vraag naar graan voor biobrandstoffen. De Argentijnse kostprijs voor mais is de laagste ter wereld."

Argentinië heeft de potentie om een grotere graanproducent te worden, vindt Vossenaar. "De boeren passen niet-kerende grondbewerking toe. Zo hebben ze de erosie gestopt en 66 procent bespaard op de brandstofkosten. De boeren maken bijna volledig gebruik van transgene gewassen. Het land heeft een goede infrastructuur. En de landbouw is sterk gespecialiseerd."

Het huidige beleid wordt door de sector als schadelijk ervaren, zegt Vossenaar. "Argentinië is een onbetrouwbare leverancier geworden van graan en soja. Brazilië koopt geen tarwe meer in Argentinië, maar in Canada."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    De pampa,s worden omgezet in graanvelden

  • no-profile-image

    Han

    De Argentijnse regering kan uitbreiding rustig toestaan, gaat de prijs vanzelf naar beneden. Er is immers genoeg graan op de wereld om zelfs een graanberg in stand te houden op kosten van de producenten. Als de graan prijs nog verder daalt, komen er op het noordlijk halfrond zeer veel boeren in grote moeilijkheden, ze zullen de marginale gronden verlaten en net als de Russen deze gronden terug geven aan de natuur, met bij behorende verpaupering van het platteland.

Of registreer je om te kunnen reageren.