Home

Achtergrond

Areaal oliehoudende zaden in EU groeit

De akkerbouwers in de EU verbouwen dit jaar meer oliehoudende zaden.

Toch daalt de totale productie omdat de opbrengsten per hectare dit jaar lager liggen dan vorig jaar.

Dat verwacht Coceral, de Europese organisatie van graanhandelaren, in de eerste prognose van dit jaar. Het areaal oliehoudende zaden groeit dit jaar naar 11,0 miljoen hectare. Dat is 350.000 hectare meer dan vorig jaar. De gemiddelde opbrengst daalt van 2.730 naar 2.590 kilo per hectare door de strenge winter en het late voorjaar. Daardoor daalt de totale productie aan oliehoudende zaden van 29,0 miljoen ton vorig jaar naar 28,3 miljoen ton dit jaar.

Het areaal koolzaad groeit naar 6,8 miljoen hectare. Vorig jaar is 6,5 miljoen hectare koolzaad verbouwd in de EU. Maar door de tegenvallende hectareopbrengsten zakt de totale productie van 21,3 miljoen ton naar 20,8 miljoen ton.

Bij zonnebloemen krimpt het areaal iets naar 3,9 miljoen hectare. De totale productie zakt naar 6,7 miljoen ton.

Het areaal sojabonen groeit van 278.000 naar 284.000 hectare. Daarvan staat 155.000 hectare in Italië. De rest groeit in Frankrijk, Spanje, Tsjechië, Slowakije en Roemenië.

Of registreer je om te kunnen reageren.