Home

Achtergrond 279 x bekeken

Amerikanen optimistisch over varkensmarkt

In de Verenigde Staten is met optimisme gereageerd op de jongste gegevens van de nationale varkensstapel.

Analisten verwachten een zomer met historisch hoge prijzen.

In de periode december 2009 tot en met februari 2010 waren 27,9 miljoen varkens op aanwas. Dat was 2 procent minder dan een jaar geleden. In dezelfde periode wierpen 4 procent minder zeugen (2,9 miljoen stuks) biggen.

Het aantal varkens op aanwas is sinds maart 2007 niet meer zo laag geweest. De Amerikaanse bevolking is in die periode echter wel met 12 miljoen gegroeid.

Uit de gegevens van het Amerikaanse ministerie van landbouw blijkt dat de Amerikaanse varkensstapel op 1 maart een omvang had van 64 miljoen. Vergeleken met maart vorig jaar is dat 3 procent minder. Ten opzichte van de decembertelling is de varkensstapel 2 procent kleiner.

Het aantal vermeerderingsdieren kwam uit op 5,76 miljoen stuks. Dat is 4 procent minder dan een jaar geleden en 2 procent minder dan in december vorig jaar. De vleesvarkensstapel had op 1 maart een omvang van 58,2 miljoen stuks. Dat is 3 procent minder dan een jaar geleden en 2 procent minder dan in december.

Voor het komende kwartaal tot en met mei wordt verwacht dat er 2,90 miljoen zeugen gaan werpen. Dat is 4 procent minder dan een jaar geleden. Voor de periode juni-augustus worden er 2,89 miljoen kraamzeugen verwacht; zo’n 2 procent minder dan een jaar geleden. De verwachting in Amerika is dat ook uit de Canadese cijfers, die de komende maand bekend worden, zal blijken dat daar de productie is gedaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.