Home

Achtergrond

Amber Alert luidt noodklok

Amber Alert, het systeem waarmee in korte tijd zoveel mogelijk mensen worden gewaarschuwd over een kind dat wordt vermist, luidt de noodklok voor de toekomst.

De dienst doet een beroep op politici om te investeren in de dienst. Amber Alert maakt zich zorgen over de financiën, aangezien de sponsorcontracten in juli 2011 aflopen. Dat liet de organisatie vrijdag weten.

Ruim 270.000 personen en organisaties hebben zich inmiddels aangemeld voor het landelijke alarmeringssysteem Amber Alert. Daarmee kan de politie als een kind is ontvoerd of wordt vermist miljoenen mensen waarschuwen. Organisaties met duizenden werknemers als de Koninklijke Marechaussee, de NS en beveiligingsbedrijven tellen als één aanmelding.

Het alarmeringssysteem bestaat sinds november 2008. Ambert Alert stuurt niet alleen waarschuwingen per sms, maar ook via e-mail, beeldkranten en via het vriendennetwerk Hyves op internet. Sinds de introductie ging er driemaal een alarmering uit.

De eerste keer was toen de 4-jarige Lorenzo uit Rotterdam werd vermist. De kleuter werd al snel teruggevonden. De tweede keer was toen de vader van de 7-jarige Katja Leendertz zijn dochter van het schoolplein in Ede meenam. Hij nam haar mee naar de Verenigde Staten. Daar zit het meisje nog steeds. Donderdag stuurde de dienst een alert uit in verband met de vermissing van de 12-jarige Millie uit Dordrecht.

Het idee voor het waarschuwingssysteem komt uit de Verenigde Staten. Daar bestaat een soortgelijke dienst, Amber Alert Plan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.