Home

Achtergrond

Ali Agca: paus moet aftreden

Mehmet Ali Agca, die op 13 mei 1981 een aanslag op paus Johannes Paulus II pleegde, heeft paus Benedictus XVI vandaag opgeroepen af te treden wegens alle schandalen rond het seksueel misbruik van kinderen door geestelijken.

"Ik wil niet dat hij wordt gearresteerd, ik wil dat hij aftreedt. Een Italiaanse of Zuid-Amerikaanse kardinaal moet worden gekozen om hem op te volgen'', zei Ali Agca tijdens zijn eerste persconferentie na zijn vrijlating uit een Turkse gevangenis in januari.

De huidige, uit Duitsland afkomstige paus staat onder druk na publicaties in onder meer The New York Times. Daarin wordt hij ervan beschuldigd dat hij in zijn vroegere functies als aartsbisschop van München en president van de Vaticaanse Congregatie voor de Geloofsleer te weinig heeft ondernomen tegen priesters die zich aan kinderen hadden vergrepen. Van de uit Turkije afkomstige Ali Agca is bekend dat hij de ontwikkelingen in het Vaticaan nauwkeurig volgt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.