Home

Achtergrond 1147 x bekeken

Akkerbouwproefbedrijf onderzoekt verbranding biomassa

Bedrijfsleider Gerhardus Roseboom (achter) van proefbedrijf Ebelsheerd in Nieuw Beerta en Klaas Jan Wiersema van Hulst Innovatie installeren een biomassakachel op het proefbedrijf voor de akkerbouw.

Roseboom: "Bij de kachel komt een silo met een schijf die de biomassa naar de kachel voert. In de kachel kunnen we afgekeurd graan, houtsnippers, olifantsgras of bermgras verbranden. We kijken naar de warmteopbrengst en de uitstoot van stoffen. De kachel gaat gebouwen van Ebelsheerd verwarmen. Ook willen we straks zo het graan gaan drogen." Het onderzoek duurt drie jaar. Foto Harry Tielman

Een medewerker van loonbedrijf Noordenbos uit het Groningse Overschild voegt water toe aan de mestput van melkveehouder Wim van de Brink uit Scheemda. "Met het toevoegen van een klein beetje water kunnen we de mest sneller door de sleepslang pompen. Hierdoor kunnen we in plaats van 120 kuub 150 tot 160 kuub mest per uur uitrijden", vertelt Ulbe Noordenbos. Het uitrijden van de mest is in volle gang. "We kunnen met de sleepslang tot 3 kilometer afstand vanaf de mestput bemesten. Met een werkbreedte van 12 meter kunnen we dagelijks zo’n 75 hectare bemesten." Met drie kilometer slang moet de loonwerker ook wel eens de weg oversteken.  "Hiervoor hebben we een bruggetje, waardoor de auto’s over de slang kunnen rijden. Bij de drukke weg heb ik met behulp van een shovel de slang 4,5 meter hoog over de weg gehouden, zodat het verkeer er onderdoor kon rijden", vertelt de loonwerker. Foto Koos van der Spek

Melkveehouder Freddy de Vries uit het Friese Doniaga haalt met een kraan slootafval van het land. Afgelopen herfst kwam de veehouder hier niet meer aan toe. Hij laadt het plantenafval op een platte wagen achter de trekker en gebruikt het vervolgens om gaten te egaliseren. Het schoonmaken van de sloten zelf, het zogenoemde hekkelen, besteedt hij uit. Foto Alex de Haan

Aardappelverwerker Aviko heeft op de productielocatie in het Gelderse Steenderen een nieuwe tarreerlijn in gebruik genomen. Tot nu toe vond de tarrering van de aardappelen plaats op de locatie in Swifterbant in Flevoland. Bij de tarrering bepaalt Aviko hoeveel grond en ongeschikte aardappelen een vracht aardappelen bevat. De oude tarreerlijn paste niet in de ruimte in Steenderen, zegt manager Jan Wijkhuijs. "Daarom hebben we in Steenderen een nieuwe aangelegd. De vrachtwagens voeren 24 uur per dag aardappelen aan. De robot zorgt er voor dat de kratten met monsters tijdelijk worden opgeslagen. Zodra de keurmeester ‘s ochtends komt, pakt de robot de kratten weer op die bij de geloste partijen horen. De robot is een soort moderne magazijnbediende, die zorgt dat het juiste monster bij de juiste partij aardappelen blijft." Foto Sjef Prins

Loonwerker Ruud Steinbusch zet in het Limburgse Berg en Terblijt met GPS lijnen uit voor een nieuwe fruitboomgaard van 1,3 hectare. De opdrachtgever is fruitteler Roger Brouwers die op het land Junami-appels en Conférence-peren gaat telen. De afstand tussen de paden kan met GPS veel sneller worden vastgesteld. "Normaliter kost het ons een dag", aldus Steinbusch, "nu lukt het in een paar uur." Brouwers teelt op 8,5 hectare appels en peren. Daarnaast houdt hij zevenduizend scharrelkippen. Foto Twan Wiermans

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.