Home

Achtergrond 1 reactie

Akkerbouwopbrengsten pieken

Akkerbouwers hebben vorig jaar de hoogste opbrengsten per hectare geoogst van suikerbieten, pootaardappelen, wintertarwe en zomergerst sinds 1994.

De gemiddelde consumptieaardappelopbrengst was vorig jaar met 51.800 kilo per hectare iets lager dan in 2008. In 1994 begon het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met het meten van opbrengsten van akkerbouwgewassen. Volgens het CBS was de productie van consumptieaardappelen en zaaiuien vorig jaar nagenoeg gelijk aan die in 2008. Flevoland produceerde bijna de helft van de Nederlandse zaaiuien. In deze provincie is 71.600 kilo uien per hectare geoogst. Dat is 9 procent meer dan in 2008, meldt het CBS in de definitieve oogstraming over 2009.

De totale bruto-opbrengst van tarwe is vorig jaar uitgekomen op 1,4 miljoen ton. Dat is ook het hoogste sinds 1994. De akkerbouwers hebben vorig jaar 3,646 miljoen ton consumptieaardappelen geoogst, iets meer dan de 3,631 miljoen ton die in 2008 is geoogst.
De pootaardappeloogst leverde 1,434 miljoen ton op. Alleen in 1999 en 2000 is meer pootgoed geoogst. Door de grote oogst staan de prijzen onder druk.

De akkerbouwers hebben vorig jaar 1,221 miljoen ton uien geoogst. Sinds 1994 zijn alleen in 2004 en 2008 meer uien geproduceerd. Bij de uien leidt de hoge Nederlandse productie dit seizoen niet tot lagere prijzen omdat er in het buitenland veel minder uien zijn geproduceerd.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Zou dit het gevolg zijn van de klimaats verandering? Meer CO2 in de lucht geeft een betere planten groei (in kassen wordt CO2 toegevoegd). Moet ik hier weer een miskleun in zien van de >milieu goeroesprijs dip<.

Of registreer je om te kunnen reageren.