Home

Achtergrond 5 reacties

Agrovision: 2009 goed jaar voor zeugenhouderij

Zeugenhouders hadden in 2009 een goed jaar.

Voor vleesvarkenshouders was 2009 een mager jaar. Die conclusie valt te trekken uit de kengetallenspiegel van Agrovision over 2009. De gemiddelde voerwinst per zeug steeg van 439 naar 639 euro. Het saldo kwam uit op 502 euro per zeug. In 208 was dat 311 euro. De gemiddelde bedrijfsgrootte steeg van 325 naar 349 zeugen. Het aantal bedrijven in de administratie daalde van 471 naar 437.

De saldostijging is voor een groot deel te verklaren uit de hogere biggenprijs en de lagere voerkosten. De opbrengstprijs per big was in 2008 € 40,77 en in 2009 werd een prijs van € 44,32 gerealiseerd. De biggenvoerkosten per kilo groei daalden van 46 cent naar 40 cent.
In 2009 steeg het aantal grootgebrachte biggen per zeug van 26,5 naar 26,8.

In de vleesvarkenshouderij ging de voerwinst per gemiddeld aanwezig varken van 75 naar 69 euro. Het saldo per gemiddeld aanwezig varken daalde van 68 naar 62 euro. De belangrijkste oorzaken voor deze teruggang zijn de biggenprijs en de opbrengstprijs per kilo geslacht gewicht. De biggenprijs ging van € 41,59 in 2008 naar € 45,59 in 2009. De opbrengstprijs per kilo geslacht gewicht ging van € 1,46 naar € 1,33.

Het aantal bedrijven in de Agrovision-administratie ging van 603 in 2008 naar 563 in 2009. Het aantal varkensplaatsen per bedrijf steeg van 1.392 naar 1.522. De technische resultaten zijn sterk verbeterd. De groei per dag ging van 779 naar 794 gram. De voerconversie ging van 2,75 naar 2,71. De voerkosten per kilo groei daalden van 72 cent in 2008 naar 58 cent in 2009.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ben

  Wie stopt de compleet onbetrouwbare cijfers van Agrovison? Op basis van een kleine steekproef wordt er van alles over de varkenshouderij geroepen. LTO, paar voerbedrijven en Rabobank zijn aandeelhouder. Hierbij een oproep om met z'n allen te bellen naar Agrovison Tel: (0570) 664 111
  en zeggen dat ze hiermee direct moeten stoppen.

 • no-profile-image

  Brabandertje

  Slechte kop in de AGD inderdaad. Maar de cijfers liegen niet en dat weet ook iedereen. De vleesvarkenshouders wordt inderdaad zwaar onderbetaald momenteel en de goeie zeugenhouders kunnen een goed rendement halen de afgelopen 1.5 jaar.
  Uit de resultaten blijkt dus dat onze grote gefuseerde slachterij ontzettend faalt en zijn belofte niet waar kan maken. Ik denk dat ZLTO leden niet naar Agrovision moeten reageren maar direct ZLTO moeten benaderen en hun lidmaatschap ter discussie moeten stellen. AH gaat nu samen met deze falende slachterij zonder garanties boeren proberen te werven en via de achterdeur wordt er gewoon varkensvlees geimporteerd wat de NL eisen bij lange na niet haalt.
  Dat Agrovision deze cijfers presenteerd is volgens mij niet zo`n probleem, maar degene die hier varkens moet kopen is een probleem !!!!

 • no-profile-image

  jonge varkenshouder

  Sorry, maar dit is echt een staaltje onkunde, en zeer bedenkelijk dat de boerderij dit soort berichten publiceert. Ten eerste zijn er maar ruim 400 bedrijven in het onderzoek meegenomen, volgensmij is dit toch echt niet het aantal zeugenhouders in Nederland en ook niet het marktaandeel van agrovision in zeugenhouderij maal het aantal zeugenhouders in Nederland. Het onderzoek is dus van geen kanten significant............dus wat zeggen die cijfers dan nog....?

 • no-profile-image

  boertje

  En bedank agrovision dat je er maar weer goed aan verdient mag hebben nu weet de slachterijen en en handel weer hoever ze de zaak kunnen uit knijpen.
  PS hoeveel brengt het voor jullie op !!!!!!

 • no-profile-image

  speklap

  idd,Laat iedereen maar weer aan de loop gaan met de resultaten van de sector. Het zou beter zijn om deze cijfers niet of alleen voor de veehouders zelf beschikbaar te maken. Laat anders ook de cijfers van voer, bank, en slachtsector(incl rendac) maar een zien op deze site. Ik ben benieuwd wie er het meeste verdiend aan de varkenshouderij.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.