Home

Achtergrond 418 x bekeken 2 reacties

Afleveren pootgoed voor Duitse markt in volle gang

Het is een drukte op het akkerbouwbedrijf van Eise Halsema uit het Groningse Kloosterburen.

Er worden pootaardappelen van het ras Sinora geladen voor de Duitse markt. Halsema teelt ruim 26 hectare pootaardappelen. Hij heeft vijf verschillende rassen. ”De meeste aardappelen zijn afgeleverd, maar de komende weken moeten er nog geladen worden voor Frankrijk, Letland en Oezbekistan”, vertelt de akkerbouwer. Met de landwerkzaamheden gaat hij voorlopig nog niet beginnen. ”Ik wil eerst de aardappelen aan de kant hebben voordat ik op het land aan de slag ga.” Halsema heeft in totaal 52 hectare. Hij teelt pootaardappelen, graan en suikerbieten. ”Voor de aardappelteelt huur ik grond bij de buren.” Foto Jan Bouwman

Met een oude wiedeg trekt Harry Stuurman de grasmat los. De zode heeft behoorlijk te lijden gehad van de vorst en sneeuw van afgelopen winter. Door met de eg er over heen te gaan, trekt hij de mat los en prikkelt hij het gras om weer opnieuw uit te stoelen. Stuurman behandelde zo 14 hectare land. Voor de meeuwen was het feest. Tussen de losse pollen viel aardig wat mee te pikken. Foto Roelof Stroetinga

Ben Tops bekijkt de pootaardappelen van zijn buurman Ane van Straten in Slootdorp. Het betreft de Agrico-rassen Spunta en Kondor die in kistjes en zakken voorkiemen voordat ze half april de Noord-Hollandse kleigrond in gaan. Van Straten greep droog en relatief warm weer aan om traditionele voorjaarswerkzaamheden aan te pakken. Zo zaaide hij de laatste dagen zomertarwe en suikerbieten en werd het laatste perceel geploegd. Het akkerbouwbedrijf is 75 hectare groot. Foto Alex de Haan

De Poolse medewerker Thomas pakt een tray bloemkoolplantjes die ondergedompeld worden in een bak water. Deze ’doop’ geschiedt voordat de plantjes gepoot worden. Biologische bloemkoolteler Jan Willem Bakker poot tot en met eind juli circa 20 hectare bloemkool. ”De eerste 2 hectare zit erin en wordt half juni geoogst.” Door de komende maanden gespreid te poten kan de teler tot en met half november oogsten. De teler legt de plantjes onder doek om de kans op ziekten te verkleinen. De meeste bloemkooltelers zijn begonnen met de aanplant voor zomerkool. Bakker is in Friesland nog een van de weinige bloemkooltelers. Foto Roelof Stroetinga

Foto

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Wim Bruggink

  Foto staat in dagblad v/h noorden als het laden van poters voor veevoer.Wie heeft nu het goede item.

 • no-profile-image

  Erik Oostwouder

  Als mijn poters zo geladen zouden worden stuur ik ze per direkt terug.
  Dit is toch gekwalificeerd en geselecteerd uitgangsmateriaal?
  Nooit van valbrekers gehoord?
  Zo worden ze blauw en beschadigen ze waardoor er weer versmering optreed met eventuele insleep van ziektekiemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.