Home

Achtergrond 302 x bekeken 3 reacties

Aerts: kwaliteitsverlies keten komkommer probleem

In de afzetketen voor komkommer wordt teveel gespeculeerd met voorraad waardoor kwaliteitsverlies optreedt.

Die kwaliteitsteruggang is de oorzaak van de prijsmalaise in de komkommerteelt. Dat zei Tiny Aerts, voorzitter van de vakgroep glastuinbouw van ZLTO vandaag tijdens de landelijke dag Komkommer. De doorlooptijden in de keten zijn daardoor te lang geworden. Aerts: "Vroeger werden komkommers constant gekoeld en direct verkocht."

Door het kwaliteitsverlies is het niet meer mogelijk een hoge prijs voor het product te krijgen, stelde de vakgroepvoorzitter. Deze week kelderde de prijs van komkommers naar 18 cent per stuk. "Het duurt langer om dat prijsniveau naar een hoger niveau te tillen. En zo komen we in een neerwaartse spiraal. Dat geeft zorgen want we hebben al twee moeilijke jaren achter de rug."

Aerts stelde op grond van gesprekken met het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) vast dat de Nederlandse komkommer nog steeds een goede reputatie heeft in het buitenland. "Als we in staat zijn om de versheid in de keten te verbeteren, door met name in de winter betere komkommers wat betreft kleur en lengte te telen, dan zijn we een heel eind. We kunnen dan segmenteren en de Spaanse en Griekse telers uit de markt drukken. We moeten er met z’n allen onze schouders onder zetten."

Aerts weersprak de analyse van de Rabobank en ING dat komkommer een bulkproduct is. Hij deed wel een oproep aan zaadveredelingsbedrijven om rassen te ontwikkelen die in Nederland goed teelbaar zijn en goede scoren op kleur en lengte. Ook vroeg hij zich af of er mogelijkheden zijn om via cisgenese exclusievere komkommerrassen te ontwikkelen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Wim Jansen

  Tini heeft groot gelijk. Geef eens aan hoe het anders kan; hoe je concurrenten van je markt kunt houden c.q. marktaandeel kunt overnemen!!!
  Denk eens aan jullie beurs en roep niet meteen dat het niet kan.

 • no-profile-image

  a hamstra

  spaanse en griekse telers .(.een Europa ) ..de markt uit drukken. in welke tijd leeft het z.t.l.o.
  ze weten wel beter maar denken pappen en nat houden. zolang de boer maar produceert, kunne wij onze zakken vullen.

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Ik word een beetje moe van Tint Aerts.Het moet altijd beter en altijd moeten er maatregelen genomen worden.Al meer dan 20 jaar lang.De griekse en spaanse telers uit de markt drukken.....Ja ja volgens mij heeft Tiny niet in de gaten dat de eu politiek dat niet wil. Ze willen daar ook ergens van leven. Weet je wat Tiny ? Laten we nog eens aan schaalvergroting gaan doen. Dan kun je met de scherpste prijs vast wel die knoflook landen uit de markt prijzen...... Het is hard maar misschien zijn we hier te duur .... Omschakelen is ook ondernemen.....

Of registreer je om te kunnen reageren.