Home

Achtergrond 224 x bekeken

Advies aan hof beperkt reikwijdte soja-octrooi

De arm van Monsanto mag niet verder reiken dan nodig, vindt advocaat-generaal Paolo Megozzi van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg.

In een advies aan de Europese rechter zegt Megozzi dat bescherming van de genetisch veranderde soja wel geldt bij de teelt, maar niet meer als de soja is verwerkt in bij voorbeeld sojameel.

Het advies van de advocaat-generaal is een leidraad voor de Europese rechter bij de definitieve uitspraak over de kwestie, die door Monsanto is aangespannen tegen onder meer de graanhandelaren Cefetra en Alfred C. Toepfer. De Italiaanse advocaat-generaal bevestigt het recht van Monsanto om de ingebouwde genetische eigenschap in soja te beschermen. Argentinië heeft het octrooi echter niet erkend, waardoor het conflict ontstaan.

In 2005 en 2006 is in de Amsterdamse haven Argentijns sojameel ingevoerd, waarin sporen aanwezig waren van het genetisch veranderde Monsanto-soja. Het meel was bedoeld als voergrondstof. Monsanto heeft daarop de importeurs voor de rechter gedaagd, omdat zij de octrooiregels zouden overtreden. Monsanto pakt de importeurs aan, omdat het bedrijf in Argentinië geen voet aan de grond krijgt, vanwege de afwijkende Argentijnse regelgeving.

De kern van het advies van de advocaat-generaal is dat de bescherming van het octrooi geldt op het moment dat de ingebouwde eigenschap daadwerkelijk haar functie uitoefent. Dat is als met Roundup het onkruid wordt bestreden en de soja, dankzij de ingebouwde eigenschap, daaraan niet ten gronde gaat. Zodra het gewas is geoogst en verwerkt is de functionaliteit van de ingebouwde eigenschap verloren, vindt de jurist in het advies.

Met dit advies is de rechtszaak nog niet beklonken. Eerst zal het Europese Hof van Justitie nog een uitspraak moeten doen en vervolgens zal de rechter in Den Haag aan de hand van de door de Europese rechters geformuleerde uitspraak een definitief oordeel moeten vellen. De kwestie kan nog zeker een jaar voortslepen, is de verwachting.

Of registreer je om te kunnen reageren.