Home

Achtergrond 392 x bekeken 9 reacties

Actie nodig om minder eten te verspillen

Consumenten moeten niet te snel denken dat eten over de datum is. En ondernemers moeten hun winkels slimmer bevoorraden.

Dit en nog veel meer acties zijn nodig om te zorgen dat niet langer 30 tot 40 procent van het voedsel wordt weggegooid in de keten van producent tot en met consument. Dat meldt landbouweconomisch instituut LEI. Volgens LEI-onderzoeker Yuca Waarts is het moeilijk tegen te gaan dat voedsel wordt weggegooid.

Het LEI onderzoekt in opdracht van het ministerie van landbouw de mogelijkheden om de verspilling van voedsel in 2015 met minstens 20 procent te verminderen. Daarbij is verspillen meer dan voedsel weggooien, ook het niet optimaal gebruiken van grondstoffen hoort daarbij. Nederlanders gooien jaarlijks zo'n 3,6 miljard euro aan voedsel weg. Dat is ruim eenderde van al het voedsel dat voor mensen is bestemd, zo zegt het LEI.

"Er zijn heel veel redenen waarom mensen eten weggooien en dat maakt het moeilijk om een eenvoudig recept voor verbetering te schrijven", aldus Waarts. Consumenten kopen volgens haar te veel eten in. En veel eten verdwijnt in de groenbak omdat consumenten de houdbaarheidsdatum te serieus nemen. "De tht-datum geeft aan dat het product tot dat moment kwalitatief goed is. Maar het product is na die datum vaak nog best goed te consumeren."

Bedrijven zouden vaak te grote bestellingen plaatsen, omdat ze denken dat consumenten een vol schap waarderen, of uit onervarenheid. Ook als groente en fruit niet aan de handelsnormen voldoet wordt het bijvoorbeeld niet in supermarkten verkocht, wat leidt tot voedselverspilling eerder in de productieketen. Waarts: "In Engeland hebben supermarkten een poosje knobbelige aardappelen verkocht na een slechte oogst. Mensen kochten ze zonder problemen. Maar toen er weer voldoende aanbod was, hebben de winkels hun eisen weer opgeschroefd."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Theo

  Misschien dat de nieuwe planten party en de dieren party is kunnen proberen een oplossing te bedenken ,doen ze tenminste iets nuttigs

 • no-profile-image

  john

  tja en deze verspilling wordt van oudsher omgezet door de varkens in hoogwaardig vlees! of tegenwoordig door vergisters in electriciteit en warmte... het is alleen jammer van het transport en verpakken maar volgens mij benutten wij alles wat moeder aarde voortbrengt op onze akkers.. De kringloopcirkel wordt alleen langer en complexer.

 • no-profile-image

  Han

  Melkveehouder. Ik ben het geheel met j eeens >maak het eten duurder en dan zoveel dat de boer zijn kosten kan dekken en zijn bedrijfs risico kan dragen en schaf tevens de houdbaarheids data (terminenen) af, die zijn in veel gevallen gewoon onzinnig kort.

 • no-profile-image

  boer

  begin bij de super markten die gooien het meest weg weet ik uit ervaring, tonnen ja vrachtwagens worden ver compostiseerd en het maakt ze niet uit want de klant betaalt het over de produkten die die koopt, de burger eet alles op want daar is het eten te duur voor.

 • no-profile-image

  Han

  Weggooien van over datum en te veel voedsel is niet nodig! Doe als miljarden arme mensen >houdt één of twee varkens voor eigen consumptie. Recycle het ter plekke!!!!

 • no-profile-image

  a hamstra

  klopt er word veel weg gegooid, 90% is op te lossen, door de regelgeving voor voedsel , minder krampachtig te maken.
  voor de producent / leverancier.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Als iets duur is, wordt er voorzichtig en zuinig mee omgesprongen. Je mag dus voorzichtig concluderen dat voedsel gewoonweg veel te goedkoop is. Toen vroeger een substantieel deel van het salaris aan voeding besteed moest worden, was verspilling niet aan de orde. Back to basic, maak het voedsel duurdere, en het probleem van verspilling is opgelost. Stuur vervolgens het overschot rechtstreeks naar de arme landen waarbij je de transportkosten uit het budget ontwikkelingsgelden haalt, en je redt met het tegengaan van verspilling nog levens van de arme medemens in arme landen.

 • no-profile-image

  Leen

  Vanwege het taalgebruik in kop zou ik deze redactrice naar een inburgeringscursuus sturen.

 • no-profile-image

  koetje

  In de Bijlmer ieder 2 varkens houden?Dat wordt dan een varkensflat.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.