Home

Achtergrond 459 x bekeken 1 reactie

Abab: A-label MDV-stal loont nauwelijks

Het financiële voordeel om melkveestallen met de fiscale groenregeling te bouwen volgens de criteria van de maatlat duurzame veehouderij (MDV) is beperkt tot niet aanwezig.

Wel kan de bouw van een MDV-stal met groenfinanciering om andere redenen interessant zijn. Dit constateren deskundigen bij Adviesorganisatie Abab.

Vandaag publiceerde het ministerie van Vrom de langverwachte nieuwe groenregeling. Daarin is voor het eerst ook voor melkveehouders en biologische ondernemers de mogelijkheid opgenomen om te profiteren van de groenregeling. Melkveehouders kunnen bij de bouw van een MDV-stal met certificaat A een rentevoordeel van 0,5 procent krijgen doordat ze voor zo'n stal een groene lening kunnen afsluiten bij de bank.

Voor een stal met een totale investering van 1 miljoen euro (het maximumbedrag dat genoemd wordt in de groenregeling) komt dat neer op een voordeel van 5.000 euro per jaar.

Tegenover dat voordeel staat de verplichting om de stal tien jaar lang jaarlijks te laten controleren op het voldoen aan de MDV-criteria en de noodzaak om een aantal duurzame, maar kostbare, investeringen te doen. Zo moeten de dieren extra leefruimte hebben en moet buiten een schaduwgelegenheid zijn voor minstens eenderde van de veestapel.

Voor bedrijven die toch al in gebieden met allerlei beperkingen zitten en waar de ondernemer een nieuwe stal wil bouwen, kan het lonen om te bouwen volgens de MDV-richtlijnen certificaat A. In een aantal gevallen kan het helpen om een vergunning te krijgen als een stal voldoet aan de strengste MDV-eisen. Het groene rentevoordeel is dan meegenomen.

De groenregeling is niet bedoeld voor alle bedrijven in een bepaalde categorie van ondernemerschap. Alleen de voorlopers profiteren. Nog een aandachtspunt is dat de beoordelingscriteria voor de puntentelling bij MDV-stallen per 1 april ook worden aangepast.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Piet Wisse

    En dan hebben we het nog niet eens over het fiscale voordeel gehad. Dit verhaal hoef je volgens mij niet van een accountant te horen, maar kan iedereen zelf ook bedenken.

Of registreer je om te kunnen reageren.