Home

Achtergrond 184 x bekeken

'Aardappelmarkt Groot-Brittannië stabiliseert zich'

De Britse aardappelmarkt lijkt zich de afgelopen dagen iets te stabiliseren.

De gemiddelde notering van de Potato Council ligt deze week slechts 0,3 procent lager dan een week geleden terwijl de vrije markt prijs na de forse daling sinds februari nu weer 1,9 procent is aangetrokken.

De gemiddelde notering voor de 2009-oogst ligt nu op 122,62 euro per ton, aldus het weekoverzicht van het aardappelschap. De prijs schommelt daarmee al een aantal weken rond die koers. Dat is echter wel 18 procent onder het niveau van een jaar geleden.

De vrije marktprijs ligt 92,07 euro per ton zelfs meer dan 30 procent onder die van vorig jaar maart. Deze spotmarktprijs is de afgelopen maand ook met meer dan 10 procent ingezakt.

Volgens de Potato Council is er nog steeds ruim voldoende aanbod. Dat leidt er toe dat kopers de druk van telers om hogere prijzen tot nu toe kunnen weerstaan. Bovendien vinden aardappelen van mindere kwaliteit of met beschadigingen maar heel moeilijk hun weg naar de markt.

Verder meldt het schap dat er tot nu toe 6.500 hectare aardappelen de grond in is gegaan. Dat is 700 hectare minder dan vorig jaar rond deze tijd, maar aanzienlijk meer dan in het voorjaar van 2008.

Of registreer je om te kunnen reageren.