Home

Achtergrond 178 x bekeken

Aangifte huwelijk en geboorte straks digitaal

Het ministerie van Justitie gaat aangifte van huwelijk, geboorte en overlijden via het internet mogelijk maken.

De eerste gemeenten die er mee aan de slag gaan zijn Den Haag, Delft en Den Bosch.

Dat heeft het ministerie van Justitie maandag bekendgemaakt. Het gaat om verschillende projecten. Iedere gemeente doet mee aan een project. Justitie begint met de pilot huwelijk en overlijden. Daarna volgen anderen zoals aangifte geboorte en geregistreerd partnerschap. Om een en ander mogelijk te maken heeft minister Hirsch Ballin een wetsvoorstel hierover voor advies naar de Raad van State gestuurd.

Om deze aangiftes digitaal mogelijk te maken worden de burgerlijke stand en de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA) op elkaar afgestemd. ,,Ook worden bestaande procedures vereenvoudigd. Zo is het niet langer nodig om een geboorteakte te overleggen bij de melding van een huwelijksvoornemen'', aldus justitie.

Overigens blijft het mogelijk om ook gewoon aan het gemeentelijk loket aangifte te doen van geboorte of overlijden. De digitale aangifte via het zogeheten DigiD is feitelijk een nieuwe stap. "Zo kunnen mensen die willen trouwen dat straks via de computer melden. Hetzelfde geldt voor de uitvaartondernemer bij overlijden. Als de ambtenaar dan nog vragen heeft of als er onduidelijkheden zijn, neemt hij contact op met degene die aangifte heeft gedaan.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.