Home

Achtergrond 1 reactie

2009 geen slecht jaar voor zuivelindustrie

De zuivelindustrie heeft vorig jaar geen slecht jaar gehad.

Dat is wrang, gezien het feit dat de melkveehouders een slecht jaar achter de rug hebben. Dat zegt Sieta van Keimpema, voorzitter van de Dutch Dairymen Board. Van Keimpema gaat dan ook uit van goede resultaten van FrieslandCampina aankomende woensdag. Gisteren bracht Van Keimpema samen met andere bestuursleden van de European Milk Board (EMB) een bezoek aan de nieuwe landbouwcommissaris Dacian Ciolos. 

De EMB kreeg volgens haar uitgebreid de mogelijkheid om haar verhaal te doen. "Het is nog te vroeg voor conclusies maar er was duidelijk belangstelling voor concrete plannen", vertelt Van Keimpema. De door de EMB eigen opgerichte werkgroep die zich bezighoudt met de problemen in de zuivelmarkt, zal daarom een aantal ideeën op papier zetten. "Bij onze High Level Group zijn diverse maatschappelijke- en wetenschappelijke partijen betrokken", vertelt Van Keimpema. Vooral voor de positie van de melkveehouders, moet volgens haar meer aandacht komen.

Melkveehouders zijn volgens haar te snel de dupe van een slechte markt. "We willen geen extra subsidie of geld , maar nieuwe wetgeving", legt ze uit. De oplossing zou volgens haar  liggen bij het afstemmen van de productie op de vraag. Een overkoepelende Europese organisatie zou vraag en aanbod moeten monitoren. Regionale organisaties zouden vervolgens moeten zorgen voor afstemming van de productie op de vraag.

"Maar we hebben niet alleen plannen voor na 2013", vertelt Van Keimpema. "Er wordt ook nu nog steeds teveel melk geproduceerd. Er verdwijnt teveel melk in poeder en boter. Het verplicht niet uitdelen van de quotumverruiming van 1 procent door de EU-lidstaten volgend seizoen zou al flink helpen."

Over al deze ideeën zal halverwege april opnieuw door de EMB met Ciolos worden gesproken. "Tegen die tijd is er ook een tussenbericht van de Europese High Level Group waarover gesproken zal worden."

Eén reactie

  • no-profile-image

    wil niet langzaam ten onder gaan

    Bravo Sieta, de prijs van melk kan alleen stijgen als er krapte komt. Alle Europese boeren moeten meedoen in 2010 om 5% minder te leveren. Zeker weten dat we dan weer veertig cent beuren.

Of registreer je om te kunnen reageren.