Home

Achtergrond 297 x bekeken

150 miljoen dollar hogere kosten door 'Obamacare'

De hervorming van de Amerikaanse gezondheidszorg kost trekkerproducent John Deere circa 150 miljoen dollar (111 miljoen euro).

Caterpillar, een concurrent bij de vervaardiging van bouwmachines, verklaarde eerder te rekenen op 100 miljoen dollar aan extra kosten.

Analisten verwachten dat de kosten nog voor april worden doorgerekend zodat de winst voor het lopende kwartaal met circa een derde daalt. De Amerikaanse minister van commercie, Gary Locke, noemt de voorspellingen van John Deere en Caterpillar in een verklaring "prematuur en onverantwoordelijk."

De regering onder leiding van Barack Obama heeft hervorming van de gezondheidszorg tot speerpunt gemaakt. Een controversiële maatregel is het afschaffen van de belastingaftrek van uitgaven die bedrijven doen om personeel te voorzien van voorgeschreven medicijnen. Volgens conservatieve Amerikaanse politici leidt de hervorming tot lange wachtlijsten voor operaties, hogere lasten voor mensen met middelhoge tot hoge inkomens en profiteren in de praktijk vooral de zorgverzekeraars.

Of registreer je om te kunnen reageren.