Home

Achtergrond 228 x bekeken

1 april: kinderklussen en laxeermiddelwafels

1 April kikker in je bil, die er nooit meer uit wil. Met 1 april in het vooruitzicht, is het weer opletten geblazen voor eventuele grappen.

Er is geen eenduidige verklaring over de herkomst van de 1 aprilgrap, blijkt uit een beschrijving van het Meertens Instituut voor onderzoek en documentatie van de Nederlandse taal en cultuur. Antropologen wijzen bijvoorbeeld op 1 april als feestelijke eerste dag van de lentemaand. Bij een feestelijke stemming zijn grappen gepast.

In andere verklaringen wordt het wisselvallige weer in april in verband gebracht met de verraderlijke poetsen op de eerste dag van deze maand. Ook zijn er mogelijke verbanden met zaken uit de Germaanse mythologie of de Bijbelse geschiedenis. Daarnaast zijn er veel nationale activiteiten genoemd als begin van de traditie. In Nederland zijn er bijvoorbeeld mensen die de grappenmakerij koppelen aan de inname van Den Briel door de watergeuzen op 1 april 1572. Deze gebeurtenis wordt jaarlijks zelfs uitgebreid gevierd door een 1 aprilvereniging in het huidige Brielle.

Hoe oud aprilgrappen ook zijn, ze komen nu nog steeds jaarlijks voorbij. Zo zou in 2007 de man met de langste neus ter wereld naar Nederland komen. De Belg met een neus van 18,5 centimeter bleek echter niet te bestaan.

In 2009 hield het NOS Jeugdjournaal zijn jonge kijkers voor het lapje met een item over schoolkinderen die op hun vrije woensdagmiddag klusjes doen om geld te verdienen voor hun noodlijdende school. Jeugdige poetsjuffrouwen en stratenmakers vormden een geloofwaardig onderdeel van het item.

Een andere geslaagde grap waarbij kinderen centraal stonden, werd uitgehaald door een basisschool in het Drentse dorpje Odoorn. Daar kwamen ouders massaal met emmers zand naar de school van hun kroost. De basisschool had aangegeven dat er door gebrek aan financiën geen geld meer beschikbaar was voor het vullen van de zandbak.

Een grap die uiteindelijk minder onschuldig afliep, staat op de naam van twee vwo-leerlingen van het Dr. Knippenberg College in Helmond. Ze gaven op 1 april 2008 een met laxeermiddel gevulde wafel aan een docente. De lerares werd door het eten van de wafel ziek en de leerlingen werden vervolgens geschorst.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.