Home

Achtergrond 247 x bekeken 2 reacties

Zuivelexport VS over 2009 flink gedaald

De exportwaarde van zuivel uit de Verenigde Staten (VS) is in 2009 met 39 procent afgenomen. Dat meldt de U.S. Dairy Export Council (USDEC).

Vorig jaar werd er voor 2,32 miljard dollar (1,69 miljard euro) aan zuivel geëxporteerd, 39 procent minder dan in het recordjaar 2008. De grootste daling was volgens de USDEC een gevolg van de wereldwijd gedaalde zuivelprijzen. Qua volume nam de export met 16 procent af naar 9,88 miljard kilo milk solids. Het ging om 9,3 procent van de totale melkproductie in de VS vorig jaar. In 2008 ging het nog om 11 procent van de totale melkproductie en in 2007 om 9,8 procent.

De USDEC hield vorig jaar februari nog rekening met een daling van de volumes van 27 tot 41 procent. Vooral het laatste kwartaal maakte voor de Amerikanen nog veel goed. De exportvolumes stegen het laatste kwartaal met 15 procent. Over het hele jaar namen de volumes melkpoeder, botervet en kaas af, terwijl de export van wei, lactose en vloeibare melk juist toenam.

De USDEC gaat er ondanks de fluctuerende markt vanuit dat het zuivelexportvolume in 2010 tussen de 7 en 12 procent groeit, gezien het feit dat de wereldwijde vraag zich langzaam herstelt.

Volgens UDEC-voorzitter Tom Suber doen Amerikaanse exporteurs er nog niet alles aan om de export op niveau te houden. Het zou vooral gaan om overschotten die worden geëxporteerd. Daardoor verliest de VS volgens Suber te snel markt aan bijvoorbeeld Nieuw Zeeland en.

"Bijvoorbeeld vorig jaar verloor de VS marktaandeel in mager melkpoeder tenopzichte van bijna alle concurrenten", legt Suber uit. "Nieuw Zeeland heeft de export naar China overgenomen, en zelfs Argentinië wist marktaandeel te winnen." Volgens Suber zou de VS de handel in mager melkpoeder moeten domineren, maar hiervoor moet meer rekening worden gehouden met de eisen van de klant. "Onze zuivelindustrie ziet de export nog vooral als het opruimen van overschotten, in de plaats van het vraaggericht produceren voor klanten", aldus Suber.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  nederlandse melkveehouder

  vraaggericht produceren moet het nieuwe zuivelprincipe worden. Zeer goed voor alle boeren. Wie het volume beheerst, dicteert de prijs.
  Goed voor het boereninkomen, het milieu en het platteland.
  een europese producentenvereniging oprichten en volume reguleren al naar gelang de vraag is.

 • no-profile-image

  Jan de boer

  Goed idee, u levert zeker aan fc knudde die er ook alleen maar voor zijn eigen directie en bestuursleden zit. De lto moet het voortouw nemen ze hebben veel leden die graag iets meer voor de melk willen. Geen star quotum maar flexibel.

Of registreer je om te kunnen reageren.