Home

Achtergrond

Zout voorlopig alleen voor snelwegen

Rijkswaterstaat zal de komende week tot anderhalve week geen strooizout meer doorleveren aan provincies en gemeenten.

"We moeten pas op de plaats maken om hoofdsnelwegen open te houden'', zei verkeersminister Camiel Eurlings woensdag in de Tweede Kamer.
Hij riep de lagere overheden op om meer gebruik te maken van alternatieven als pekelwater, zand en grind. ,,Koers niet alleen op zout alleen'', zei Eurlings. Kleinere wegen kunnen volgens hem zo goed berijdbaar gemaakt worden. Op snelwegen is het zeer open asfalt beton (zoab) niet geschikt voor die alternatieven. Zand en pekelwater werken daar niet, stelde de minister.

Volgens Eurlings heeft Rijkswaterstaat de afgelopen twee weken twee derde van het extra aangekochte zout, een hoeveelheid van ongeveer 20.000 ton, doorgeleverd aan de regio en niet voor zichzelf gehouden. "Wij zijn heel royaal geweest met ons zout.''

Er resteert volgens hem nu 10.000 ton. Dat zou voor het hoofdwegennet voldoende moeten zijn als het weer zo blijft. Problemen zijn echter niet uit te sluiten als het veel slechter wordt, waarschuwde Eurlings. In Duitsland zijn al snelwegen afgesloten geweest. In Nederland is dat volgens hem, op enkele incidenten na, tot nu toe niet gebeurd.

De zoutvoorraad van Rijkswaterstaat wordt de komende tijd aangevuld met ongeveer 26.000 ton, kondigde Eurlings aan. Vanaf 9 februari komt er 10.000 ton zout uit België. Vanaf 12 februari verwacht de minister nog eens drie schepen met zout uit Turkije. Hij zou kijken of er dan weer zout kan worden doorgespeeld aan de regio, beloofde hij.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.