Home

Achtergrond

Zorgen om schurft in Conférence

De Centrale Adviesdienst Fruitteelt (CAF) maakt zich zorgen over de toename van schurft in de Conférence-peer.

Volgens adviseur Jan van Mourik zijn er symptomen dat de teelt in een dreigende situatie belandt. Van Mourik vreest dat door het grote areaal een monocultuur ontstaat waarin ziektes en plagen niet meer beheersbaar zijn. "De fruitsector ging er vooralsnog van uit dat Conférence ongevoelig was voor schurft. De aantasting valt in verhouding tot appels nog mee maar op dit moment is de eerste spatschurft al gevonden. Wees op uw hoede", waarschuwde hij tijdens een fruitteeltbijeenkomst van Agrifirm in Emmeloord.

De NFO, bij monde van voorzitter Johan van Haarlem, deelt de zorgen van Van Mourik. "We moeten extra alert zijn, zeker gezien de beperkingen in het middelenpakket en de strengere eisen van supermarkten." Voor komend seizoen maakt Van Mourik zich zorgen over telers die zeggen dat de aantasting op percelen gering is. "Val niet in slaap."

Hij adviseert het blad op de grond te versnipperen en de bespuiting op perceelsniveau aan te pakken. Ook roept hij telers op om op tijd te beginnen met preventief spuiten, kort voor de infectie en vlak erna. Preventief spuiten in combinatie met stopspray heeft volgens hem de voorkeur boven curatief spuiten. Te meer omdat curatieve middelen schurft niet afdoende bestrijden.

Van Mourik legt de oorzaak voor het voorbije zware schurftjaar bij de telers. "Ik heb de indruk dat er te laat begonnen is met bestrijding, met name na de infectie die zich eind maart openbaarde. Telers hebben niet ingegrepen en zijn daarvoor afgestraft." Verder wijt hij de grote aantasting aan te lage doseringen en het gebrek aan voldoende curatieve middelen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.