Home

Achtergrond 314 x bekeken

'Ze geven een negatieve draai aan een positieve uitkomst'

Onze lucht zou niet schoon genoeg zijn. En ook ons voedsel is niet veilig. Dat beweren althans organisaties als Milieudefensie. Volgens slateler Bert Doelman maken aanvullende eisen op het gebied van voedselveiligheid het vak van slatuinder onwerkbaar.

De beste manier om aandacht te krijgen is de mensen bang maken. Dat gebeurde in de middeleeuwen, dat zie je met de klimaathysterie en ook de milieubeweging hanteert deze tactiek al jaren. Dat lucht, grond, water en ons voedsel de laatste 50 jaar nog nooit zo schoon is als nu, is een feit maar wordt nooit door deze clubs naar buiten gebracht. Ze zouden wel gek zijn, dan stoppen giften en subsidies en kunnen ze zichzelf wel opheffen. Dus wordt er regelmatig ten onrechte naar buiten gebracht dat er van alles mis is met de voedselveiligheid van onze groenten.

Bijna ieder jaar wordt door Milieudefensie bij diverse supermarkten sla onderzocht op resten van gewasbeschermingsmiddelen. Ook afgelopen december is dit gebeurd en er was geen supermarkt te vinden die boven de wettelijke norm scoorde, sterker nog alle monsters zaten er ver onder. Echter Milieudefensie geeft aan deze,voor de Nederlandse slatelers, positieve uitkomst een negatieve draai.

De minieme verschillen tussen de grootgrutters worden aangegrepen om lijstjes te maken van goede en slechte supermarkten. Terwijl de verschillen enkele procenten van delen van miljoenen zijn, dus nihil. De verschillen onderling zijn zo minimaal, dat bijvoorbeeld een week later bemonsteren een hele andere
ranglijst zou laat zien.

Maar goed, de lijstjes zijn gepubliceerd en de supermarkten die iets minder scoorden schieten in de stress. En deze willen door drastische maatregelen te nemen volgend jaar bovenaan de lijst te komen. Eisen als 30 procent van de mrl( maximale residu level), 20 procent van de mrl, alle mrl’s bij elkaar opgeteld tot maximaal 70 procent worden hier en daar al gehanteerd. Daar komt nog bij per grootwinkelbedrijf allerlei protocols, certificaten en audits en wij als slatelers zien door de bomen het bos niet meer.

De slatuinders doen er alles aan om ver onder de wettelijke mrl te blijven. En dat lukt ons ook, dat hebben we de laatste jaren bewezen. Maar wat er nu op ons afkomt, heeft niets met voedselveiligheid te maken en al deze verschillende aanvullende eisen maakt het voor ons onwerkbaar.

Bert Doelman is slateler en voorzitter van de Landelijke Slacommisie LTO Groeiservice

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.