Home

Achtergrond 422 x bekeken 1 reactie

Witlofteelt wil middel tegen schimmel

De landelijke gewascommissie witlof wil een onderzoek naar de bestrijding van de bodemschimmel sclerotinia in witlof op het veld.

Daarvoor heeft het een financieringsaanvraag ingediend bij het Productschap Tuinbouw (PT). Het onderzoek kost circa 50.000 euro.

Bij zware schimmelaantasting op het veld ontbreekt het telers aan een effectief middel. Nu is alleen Rovral Aquaflo (BASF) beschikbaar bij het inschuren van de pennen. Bij aantasting op het veld werkt dat middel onvoldoende en kan uitval ontstaan. Telers willen met een betere bestrijding op het veld gezonde pennen in de koelcel brengen.

Proeftuin Zwaagdijk (PTZ), dat het onderzoek zal uitvoeren, zal daarom zoeken naar bestaande en experimentele middelen die een specifieke werking op sclerotinia hebben. Ook het biologische middel Contans wordt daarin meegenomen. Een tweejarige proef moet voldoende resultaten opleveren om het middel ook toegelaten te krijgen in de witlof. Om de slagingskans te vergroten zullen proefpercelen kunstmatig worden geïnfecteerd met de schimmel.

In 2006 deed PTZ al zo'n onderzoek, maar destijds lukte het maar deels om de percelen te besmetten. Inmiddels heeft de proeftuin daar meer ervaring mee en zal het maatregelen treffen als de besmetting niet aanslaat.

De sectorcommissie groente en fruit besluit op 1 maart of het voorstel wordt gehonoreerd.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    ronald kalter

    Laat ze eerst maar eens zorgen dat ROVRAL een reguliere toelating krijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.