Home

Achtergrond 225 x bekeken

Winter koudste in veertien jaar

Afgelopen winter was met een gemiddelde temperatuur van 1,1 graden de koudste sinds 1996.

Ook wat de sneeuw betreft springt de winter van 2010 eruit. Gemiddeld over het land kwamen 41 sneeuwdagen voor en in het noordoosten lag er zelfs op 55 dagen een sneeuwdek. Deze situatie had zich de laatste dertig jaar niet meer voorgedaan. Dat meldde het KNMI vrijdag.

Door de opwarming van de aarde is de kans op een koude winter als die van afgelopen maanden afgenomen naar ongeveer eens in de vijftien jaar. In de vorige eeuw was dat nog eens in de zes jaar. Volgens het KNMI blijven in de toekomst koude winters mogelijk, maar de kans daarop wordt alleen maar kleiner.

De Bilt telde 55 vorstdagen, dagen waarop de minimumtemperatuur lager is dan 0 graden Celsius. Normaal telt een winter gemiddeld 38 van die dagen. Verder waren er twintig ijsdagen waarop de maximumtemperatuur niet boven het vriespunt uitkwam, tegen acht in een normale Hollandse winter. Echte stevige koudegolven ontbraken deze keer, aldus het KNMI. Op slechts vier dagen kwam het tot strenge vorst (lager dan -10). Het hardst vroor het op 19 december in Deelen op de Veluwe waar -18,4 graden werd gemeten.

Sneeuwpret en vooral ook sneeuwoverlast waren er volop. Zo viel er op 18 en 19 december zo'n 10 tot 30 centimeter sneeuw in een strook van Noord-Holland tot Groningen. Ook op de 20e december bleef het sneeuwen met uitschieters tot 40 centimeter in het noorden van het land. Hoewel in grote delen van het land de sneeuw op beide kerstdagen al was weggesmolten door regenval, spreekt het KNMI toch over een witte kerst. Op beide feestdagen lag er in De Bilt een gesloten sneeuwdek en dat is de norm voor een witte kerst, de eerste sinds 1981.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.