Home

Achtergrond 409 x bekeken

Westvlees stopt publicatie varkensprijs

De Belgische slachterij Westvlees heeft toegezegd de wekelijkse varkensprijs per direct niet meer te publiceren.

Daarnaast gaat Westvlees samen met de varkenssector aan een nieuw systeem voor prijsvorming werken en wordt de prijs voor de lopende week met 2 cent verhoogd.

Deze afspraken zijn vanochtend gemaakt na een blokkade van de slachterij in Westrozebeke door een honderdtal varkenshouders op initiatief van de Vereniging voor Varkenshouders (Veva) en het Algemeen Boerensyndicaat (ABS). Zij voerden actie voor een hogere varkensprijs. Het niet langer publiceren van de prijs was een uitdrukkelijke wens van de sector. "Er zijn veel slachthuizen in Vlaanderen en die gebruiken bijna allemaal de prijs van Westvlees, die als enige de prijs openbaar maakt, als referentie. Omdat deze prijs vaak zeer laag is heeft dat negatieve gevolgen voor de varkenshouders", legt Luc van Dommelen van ABS uit.

Hij verwacht dat de meeste varkenshouders nu op basis van de Danis-prijs gaan verkopen. "Ik vermoed dat dat gunstiger uitpakt, Danis heeft meer belang bij hoge prijzen."

ABS en Veva gaan begin maart om de tafel met Westvlees en enkele andere slachterijen om een nieuw systeem voor prijsvorming te ontwikkelen. In een later stadium is het de bedoeling om ook andere schakels uit de keten te betrekken. "Nu is de prijs veelal gebaseerd op de Duitse ISN-notering, terwijl veel vlees binnen België blijft. Het idee is nu om een commissie samen te stellen die wekelijks bij elkaar komt om de prijs vast te stellen, onder toezicht van de overheid."

Van Dommelen zegt in principe tevreden te zijn over het verloop van de actie bij Westvlees. "We hopen wel dat er nu ook snel vooruitgang geboekt wordt. Als slachterijen hun toezeggingen niet waarmaken, gaan we gewoon weer de straat op." Bovendien zien de Belgische actievoerders in de prijsverhoging wel het bewijs dat de varkensprijs te manipuleren is.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.