Home

Achtergrond

Welzijn versus ammoniak

Als er een nieuwe stal moet komen, dan maar liever niet te lang gewacht.

Wie op zijn bedrijf weidegang toepast, dat wil blijven doen én plannen heeft om binnenkort nieuw te bouwen, kan dat maar het best doen vóór 1 januari 2012. Tot dan hoeft in de rundveehouderij in het geval van weidegang niet emissiearm te worden gebouwd, waardoor de keuze voor een nieuw stalsysteem niet extra ingewikkeld wordt. Bedrijven die jaarrond opstallen moeten nu al emissiearm bouwen.

Koecomfort en beperking van ammoniakemissie kunnen nu nog wel eens strijdig zijn. Wat goed is voor de koe, is niet vanzelfsprekend goed voor het milieu. Vanaf dichte vloeren die regelmatig worden schoon geschoven verdwijnt weinig ammoniak, maar ze hebben zo hun nadelen. Koeien houden er niet van. Ze zijn bang er op uit te glijden. De gladde vloeren nodigen tochtige koeien al helemaal niet uit tot springen, wat de signalering door de boer ernstig bemoeilijkt.

Aan de andere kant emitteert er soms te veel ammoniak vanaf ruim bemeten, comfortabele bodems, die behalve het welzijn verbeteren ook bijdragen aan een gewenste langere levensduur van de koe. Tot op zekere hoogte gaan in de melkveehouderij welzijn en economie hand in hand.

Kortom, als die nieuwe stal er toch moet komen, dan maar liever kort voor 1 januari 2012 dan vlak erna. Dan blijft er nog ruimte om binnen het concept ‘koevriendelijke stal’ de meest milieuvriendelijke bodem te nemen. Er loopt namelijk door het Productschap Zuivel en het ministerie van LNV gefinancierd onderzoek naar de ammoniakemissie van welzijnsvriendelijke vloeren in vrijloopstallen. Voor medio 2010 is een eerste evaluatie van de onderzoeksresultaten aangekondigd.

Wie weet wordt dan ook duidelijk dat er tussen emissiearme systemen ook zitten die voor de koe comfortabel zijn. Of dat tussen de voor de koe comfortabele bodems ook systemen zitten van waaruit de ammoniak-emissie ondergemiddeld is. Het maar hoe je ’t bekijkt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.