Home

Achtergrond 5 reacties

Welke band op voorjaarsland?

Het voorjaar komt er aan. Het zonnetje is er alweer bij, met een temperatuur net boven nul. Nu is het nog te nat om flink het land op te gaan. Maar als het zover is, welke band gooit u dan onder de trekker?

Het zaaien van de bieten en de uien is straks eerst aan de beurt. Terwijl sommige akkerbouwers en loonwerkers op brede banden met een druk van 0,4 of 0,6 bar rijden bij het uien zaaien, kiezen anderen juist voor smalle banden tussen de rijen. In de bieten al dan niet voorzien van dubbellucht op rijencultuur. Waarvoor kiest u?

Bodembescherming of meer bewerkbare dagen?

Voor de een zal het beschermen van de bodem de hoogste prioriteit hebben, terwijl de ander juist het aantal bewerkbare dagen omhoog wil brengen door op brede banden te gaan rijden. Zijn brede banden altijd goed, of stelt u hoge eisen aan de minimale bandenspanning waarop de combinatie kan rijden? Laat het weten in reacties.

Haal het maximale uit de bodem

n een publicatie vermeldt het IRS dat in bieten in het voorjaar een bandenspanning van 0,4 bar aangehouden moet worden. Later in het seizoen mag 0,8 bar gebruikt worden. Bij gebruik van respectievelijk 0,8 en 1,6 bar gaat de opbrengst 4 procent omlaag. Nu is vier procent niet echt schokkend. Maar er zijn natuurlijk heel wat telers die nog boven de 0,8 bar in het voorjaar rijden. Dat kost waarschijnlijk heel wat meer opbrengst.

Creatieve oplossingen

Tegenwoordig kan een teler veel meer kiezen dan alleen welke band hij onder de trekker zet. Zo bieden bandenpakkers in de fronthef mogelijkheden om de druk zoveel mogelijk te verdelen. Een andere mogelijkheid om de bodemdruk te verlagen, is het gebruik van rupsen onder wieltrekkers. Iets wat in de bollenteelt steeds meer voorkomt. Nog een stapje verder gaan deze kniktrekker en deze trekker met neus- en steunwielen, die de bodem over de hele werkbreedte aandrukken.

Alles in één werkgang

Een andere oplossing om de schade aan de bodem te beperken is het combineren van bewerkingen, mits de grond het toelaat. Vaak geldt dat een bewerking met een zware combinatie minder schade veroorzaakt dan meerdere bewerkingen met een lichte combi. Een paar mooie praktijkvoorbeelden zijn het rotoreggen en bietenzaaien in één werkgang en het in één werkgang spitten en aardappelpoten.

Hoe ver moeten we gaan?

Verdienen deze banden en toepassingen zichzelf terug? Of kunnen ze (op uw areaal) niet uit? Hoe dan ook, goede banden onder de trekker zijn geen garantie dat u altijd het land op kunt… Uiteindelijk is de bodem bepalend.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  Ik "gooi" geen banden onder mijn trekker redactie! Ik schroef ze erop!

  Netjes ABN alstublieft.

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  als je het dan toch over ABN hebt denk ik dat het niet "ik schroef ze erop" is maar ik schroef ze eraan, moet zijn

 • no-profile-image

  frits

  hahaha mooi mooi mooi.

 • no-profile-image

  boertje

  haha.. lekker bij de hand zijn we weer!

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Wij rijden sinds een paar jaar met een New Holland TS 100 driewieler i.c.m. Lely kopeg.
  Het is een perfecte combi.
  Wel moet je de druk in de banden van de neuswielen wel zodanig aanpassen dat deze wielen net zover insporen dan de achterwielen, in ons geval 16.9R38 Michelin Agribib dubbellucht op 0,55 bar. Met deze druk kunnen de banden het gewicht dragen maar we kunnen maar 30 km/u over de weg. De neuswielen, Trelleborg 550/65 x 22,5 geloof ik, moeten op 0,9 bar. Zo wordt de volle drie meter vlak aangedrukt en hoeft de kopeg maar een paar cm diep te werken en toch perfect vlak werk te leveren

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.