Home

Achtergrond 3 reacties

Weinig stikstof, hoger saldo

Wie efficiënt met stikstof omgaat, merkt vaak een positief effect op saldo en arbeidsopbrengst.

Want bedrijven die een laag stikstofbodemoverschot realiseren, halen gemiddeld een beter economisch resultaat vergeleken met bedrijven met een hoog stikstofbodemoverschot. Dat is een van de conclusies uit de brochure Mineralenmanagement en economie op melkveebedrijven.

Bedrijven met een laag stikstofbodemoverschot (107 kilo stikstof per hectare) gebruiken vooral minder stikstof: uit kunstmest wordt 62 kilo per hectare gras minder gebruikt en uit dierlijke mest 33 kilo stikstof per hectare minder. De melkproductie van de koeien is ook significant lager. Het uiteindelijke saldo van de bedrijven met een laag stikstofbodemoverschot is € 2,77 hoger dan de groep met een hoog overschot. Het verschil vertaalt zich ook in de arbeidsopbrengst. Daar loopt het verschil nog iets verder op tot € 3,02 per 100 kilo melk.

Download hier de brochure

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Orakel

  Saldo is een verzonnen woord door de zakelijke dienstverlener om de labiele boer te manipuleren .
  Hou het nu maar gewoon op fiscale winst.
  Daar aan kun je al zien, hoeveel er het niet door hebben....

 • no-profile-image

  boer

  De eerste jaren is het saldo hoger, daarna heb je dit extra saldo weer nodig om je land weer op peil te krijgen.

 • no-profile-image

  kezende kees

  Zal wel uitgerekend zijn bij leaseprijs van 5 cent, want als je geen stiksof strooit gaat re terug in ruwvoer bij gelijke opbrengst. Als je dan melk verhuurd en je hebt lagere prod en gezonde koeien klopt het verhaal wel. Ook dalen de loonwerkkosten(minder oogsten) arbeidskosten(sneller klaar met melken) en electriciteitskosten.

Of registreer je om te kunnen reageren.