Home

Achtergrond 522 x bekeken 15 reacties

Weer problemen leasebedrijf VS

De financiële claims van de Amerikaanse landbouwbank Agstar tegen bedrijven van Nederlandse melkveehouders in de VS en Vreba-Hoff is opgelopen naar in totaal zo'n 50 miljoen euro.

De bank wil opnieuw beslagleggen op een melkveebedrijf van een Nederlander in de Verenigde Staten. Deze keer betreft het Union Go-Dairy in de staat Indiana. De bank heeft het verzoek daarvoor ingediend bij de rechtbank in de hoofdstad Indianapolis.

Dit is de zevende rechtszaak sinds eind september 2009 van Agstar tegen Vreba-Hoff en bedrijven met Nederlandse melkveehouders. Daarbij zijn in totaal negen melkveebedrijven betrokken.

Het betreft bijna allemaal leasebedrijven van Vreba-Hoff, de firma waarmee tientallen Nederlandse melkveehouders afgelopen jaren naar de VS zijn geemigreerd. De bank heeft beslaggelegd op de bedrijven omdat betalingsverplichtingen niet zijn nagekomen. In totaal eist Agstar circa 68 miljoen dollar, bijna 50 miljoen euro.

Bij het aangaan van de leningen is veelal afgesproken dat Vreba-Hoff garant zou staan dat de melkveebedrijven stipt hun betalingsverplichtingen zouden nakomen. Zo niet, dan kon de bank Vreba-Hoff aansprakelijk stellen.

Ook Union Go-Dairy heeft een leaseconstructie met Vreba-Hoff. De veehouder op dit bedrijf emigreerde eerst naar Duitsland en ging in 2003 naar de Amerikaanse staat Indiana. Eind 2007 molk hij daar 1.600 koeien en wilde uitbreiden naar 2.200 dieren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  echt waar,

  Ik dacht dat willy een bod had gedaan op de 4 bedrijven die voor closed zijn en dat hij deze weer voor een prikje wilde terug kopen, zodat willy en weer een slag kan slaan. Om zijn "boeren te reden die hebben aanbetaald"?

 • no-profile-image

  doordenken

  In deze supermaterialistische goddeloze ieder voor zich maatschappij denken langer hoe meer mensen zoals vrebahoff en ook andere op dit forum. Dat een lening niet afbetaald hoeft te worden in Amerika. Men heeft tegenwoordig geen verantwoordelijkheidsgevoel meer. Vroeger leerde men dat als men een eigen bedrijf start. Dan moet je niet te veel risico nemen en zorgen dat je de rente en aflossing kan betalen. Dan draait het bedrijf goed en heeft men geen problemen met de bank. En niet ingaan op de verleidelijke reclame van sommige banken. Nu is bij velen de mentaliteit, een zo groot mogelijke lening bij de bank “versieren”, en als het misloopt is het de schuld van de bank. En dan maar klagen over de lage melkprijs en de economische crisis. Het gevolg van de onverantwoorde leningen is dat er teveel melkkoeien bij zijn gekomen en daardoor is er teveel melk. Met alle gevolgen nadien.. Dus maar zelf op de blaren zitten.

 • no-profile-image

  Han

  @Willem-Bahia. Zou het niet zo kunnen zijn dat toen d eprijs goed was, de winst + krdiet is geinvessteert om nog meer melk te produceren. Ja dat lukte. Gevolg een beetje melk te veel en de prijs veel te laag, de gevolgen staan in het artikel. Nu maar hopen dat de overgebleven boeren er van geleerd hebben, eerst eigen vermogen opkrikken en niet direct weer te markt overvoeren. Maar ik heb niet veel hoop!!

 • no-profile-image

  knor

  @boer uit Harms ; niet lullen, daar stonden ze als ondernemer zelf bij !!!! En rijke Nederlanders naar de States om te melken .... ???? Rijp misschien maar rijk niet hoor !!!!
  Het systeem van leningen in Nederland is trouwens ook niet goed, jullie zuiderburen betalen kapitaal + rente terug op 10 of 15 jaar.....

 • no-profile-image

  boer

  Het zal allemaal best, al deze bedrijven zijn nog geen 7 jaar oud (de meeste net 2 jaar, de oudste mischien 7 als ik me niet vergis), heel leuk om de boeren en vrebahoff door de stront te slepen, en er zullen best dingen niet goed zitten, maar hoe kan in godsnaam een bank zo eikelig doen om al deze bedrijven geld te lenen, en dan nog geen twee jaar later als het een keer slecht gaat (wat niet aan de boer lag, maar aan de melkprijs / voerprijs ) de stekker eruit trekken, DAT vind ik zeer zwak, een laf. Eerst de boer zijn hard verdiende centen laten investeren in een project waar je naar twee jaar bij wegloopt. AG-star kan de AG beter van de naam schrappen.

 • no-profile-image

  boertje

  Hoe ging die ook alweer???.... "bij de ""buren"" is het gras groener" ....(om maar in melkveehouderij termen te blijven).

 • no-profile-image

  unaaitmesteedsofamerica

  Nou boertje, het gras ligt hier onder een dikke laag sneeuw al 2 maanden lang en ook bij de buurman

 • no-profile-image

  gert

  De Nederlandse boeren in Amerika worden nu zelf uitgemolken,diep triest voor deze ondernemers,dit is Amerika

 • no-profile-image

  jaap

  Ondernemers? ziet er meer naar uit dat deze (ondernemers) in een casino thuis horen ,ze gokken maar raak met een overcyced financiering.(tov ev)

 • no-profile-image

  Trekpop

  Ja Piet !!!!, je bent ondernemer of je bent het niet....!!!!!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  De Verenigde Staten van America, hebben blijkbaar onbegrensde mogelijkheden!!!... Het grootste melkveehouderij-bedrijf in NL telt 1300 melkkoeien. In de VS kan je zomaar groeien van 1600 naar 2200 melkkoeien. UNAAITMESTEEDSOFAMERICA melkt ook 2200 koeien!!!... Wat doen wij toch verkeerd in EUROPA ?????

 • no-profile-image

  boer

  De banken zijn te hebberig geweest en dachten even een slag te slaan met die rijke nederlanders, als het slecht gaat dan maakt de boer wel even wat meer geld over uit europa................ dacht de bank. Net als veel amerikanen word hier gedacht dat het geld niet op kan van die rijke nederlandse boer, veel te veel rekenen voor reparaties, suplies, voer, mest rijden noem maar op. De boer word gemolken waar die zelf bij staat, en werkt uiteindelijk voor de bank waar hij nooit vanaf komt.

 • no-profile-image

  Toeschouwer Willem

  Hum, niet te begrijpen, wereldmarkt melk prijzen waren goed, tekort aan producten, em toch geen geld om de bank te betalen, zal wel met subsidie en regelingen te maken hebben. Is hier wel even anders…..

 • no-profile-image

  ondernemer

  Hebben jullie dan niet gelezen dat de RABOBANK erbij betrokkken is. Die halen nu ook overal de stekker eruit. Zij vertellen nu doodleuk dat het in nieuwzeeland weer beter gaat maar dat krediet verlening nog steeds lastig is. Mensen wordt wakker.

 • no-profile-image

  Toeschouwer

  De leaseboeren worden nu uitgemolken om zijn eigen hagje in Hudson te redden, waar ook een grote onderbezetting van koeien is. Dus deze bedrijven kosten alleen maar geld. En ook het kantoor in Wauseon + bonussen van de topmannen. In Boerderij nr. 15 van 12-01-2010 blz. 18 staat een verhaal dat de Indiase regering het houden en slachten van rundvee wil verbieden zelfs het in bezit hebben van rundvee. Hoe wil WvB in India de heilige koeien gaan melken die in alle straten rondlopen? Piet, denkt je ook dat die twee bedrijven waar je het over hebt van de zelfde organisatie zijn.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.