Home

Achtergrond

Week 6: eiermarkt blijft vriendelijk

De situatie op de markt van eieren blijft bijzonder vriendelijk. De vraag naar eieren is groot en het begint erop te lijken dat de productie hier geen gelijke tred mee weet te houden. Er worden wel meer dieren opgezet, maar voordat dit in de productie merkbaar zal zijn, gaat er wel enige tijd overheen, temeer omdat vooral de vraag bij de middengewichten M en wat zwaardere L eieren groot is.

Een uitbreiding van de productie is ook niet altijd mogelijk, want men moet er wel de ruimte en financiële mogelijkheden voor hebben en als deze omstandigheden een minder grote rol spelen, staan zaken zoals milieuwetgeving en bestemmingsplannen een uitbreiding op korte termijn mogelijk in de weg.

Desalniettemin zijn er in Nederland in het laatste kwartaal van 2009 duidelijk veel meer hennen opgezet dan in het laatste kwartaal van 2008. In januari 2010 lag de opzet echter weer wat onder januari 2009, maar het betrof hier nog wel erg voorlopige cijfers, zodat de uiteindelijke definitieve cijfers ook best wel weer wat in de plus kunnen zitten.

Terug naar het marktbeeld, kan verder gemeld worden dat de industrie behoorlijk actief is en ook tamelijk hoge prijzen voor de eieren wil betalen. Dat laatste wordt uiteraard veroorzaakt vanwege de lopende marktsituatie, waardoor men schoorvoetend met de huidige prijzen akkoord gaat. Voor de verwerkers zal het zo langzaam aan echt een probleem worden om betaalde kosten terug te verdienen.

De ververijen vragen zo hier en daar nog wel naar eieren, maar zeker voor dit marktsegment geldt, dat er nauwelijks eieren beschikbaar zijn.

Al met al, opnieuw een bijzonder vriendelijk marktbeeld.

(Bron PVE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.