Home

Achtergrond

Week 5: afzet kuikenvlees daalt

De markt van kuikenvlees zou op dit moment toch weer wat minder positief ogen. Veertien dagen terug was de afzet van vers kuikenvlees nog redelijk en zaten de problemen vooral bij de afzet van bevroren kuikendelen. Op dit moment lijken vraag en bestellingen over de gehele linie wat tegen te vallen.

De vraag van bevroren product vanuit Oost Europese landen is er wel, maar zeker niet al te groot en dit zou vooral veroorzaakt worden doordat consumenten vanwege financiële tekorten maar weinig interesse tonen voor de diverse kuikendelen. Daarnaast spelen de huidige barre weersomstandigheden in die regio, waarbij verladers en vervoerders de nodige problemen ondervinden, ook een belangrijke rol.

Dat heeft als gevolg dat de prijzen van diepgevroren kuikendelen toch weer wat lijken te dalen. De boutenprijs zat 14 dagen terug nog wat in de lift, maar nu is de tendens dus weer neerwaarts gericht, waarbij de dalende tendens overigens nog wel meevalt.

De vraag naar vers product zou nu dus ook op een wat lager peil liggen. Voor wat betreft de binnenlandse vraag valt nog te melden dat er volgens enkele slachterijen op dit moment ook maar weinig acties met kuikenvlees zijn, maar juist meer met enkele roodvleessoorten.

Dit laatste wordt veroorzaakt doordat veel consumenten, bij het huidige koude weertype de voorkeur geven aan bijvoorbeeld varkensvlees, dat mogelijk beter bij de stevige winterse kost zou aansluiten dan bijvoorbeeld kip. De retailers spelen daarop in, door nu vooral acties met roodvlees te houden.

Over het aanbod van kuikenvlees werd wat wisselend gedacht. Er waren enkele ingewijden die het aanbod als wat ruimer kwalificeerden, maar anderen juist weer niet. De gemiddelde prijs van lichte en zware kuikens stabiliseerde deze week op € 0,79/kg.

(Bron PVE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.