Home

Achtergrond 207 x bekeken

Waterplannen voor Zeeland mikken op bassins fruitteelt

ZLTO-vakgroep fruitteelt en fruittelersorganisatie NFO willen voor Zuid-Beveland waterplannen opstellen.

Doel is de speciale landbouwwaterleiding met zoetwater beter te benutten voor de fruit- en groenteteelt in het gebied.

Volgens Ad Slabbekoorn, NFO-bestuurder, heeft waterleidingbedrijf Evides aangegeven te willen kijken naar te hoge piekbelasting in droogteperiodes. De optie met bassins is daarbij nadrukkelijk aan de orde. "In het waterplan kijken we naar kleine bassins op de bedrijven en één grote als buffer. Droogtebestrijding kent altijd periodes van enkele weken."

Rinus van het Westeinde, voorzitter van de NFO-afdeling West Zuid-Beveland, zegt voorstander te zijn van een centraal bassin. "We moeten niet een landschap krijgen met allemaal kleine bassins op de bedrijven. Bovendien kan dat niet op de bedrijven zonder huisperceel. Daar is geen stroom voor het oppompen."

Van het Westeinde betaalt 54 cent voor een kuub water. De waterplannen moeten ook leiden tot een lager watergebruik op de bedrijven. Doel is kostenverlaging en duurzaam beleid bevorderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.