Home

Achtergrond 178 x bekeken

'Wat je hebt, kun je alleen behouden door te veranderen'

Rondom de Deltawateren met hun prachtige natuur ligt een band van steden, van Gent tot Rotterdam.

Zitten deze zo verschillende regio’s elkaar in de weg? Wat zijn de dilemma’s en waar liggen kansen, vraagt Tjeu van Mierlo, directeur van de ZMF (vereniging van Zeeuwse natuur- en milieuorganisaties ) zich af?

Rondom de Deltawateren, met hun ruimte en prachtige natuur, ligt een band van steden, van Gent en Antwerpen tot Breda en Rotterdam. Het is een mix van vele kwaliteiten en belangen. Zitten deze zo verschillende regio’s elkaar in de weg? Of kunnen ze elkaar versterken? Wat zijn de dilemma’s en waar liggen kansen?

De commotie rond de verdieping van de Westerschelde liet het weer eens duidelijk zien: grote havens, kleine boeren en zelfbewuste natuurorganisaties, dat gaat niet samen. Economische groei, bescherming van natuur en ruimte voor landbouw – daar was de Delta net even te krap voor. Toch hoeven deze sectoren elkaar niet in de weg te zitten. Integendeel: ze kunnen elkaar versterken. De Zeeuwse rust en ruimte gaan prima samen met de Rotterdamse en Antwerpse drukte.

Ruimte. Dat is het handelsmerk van de Delta. Grote wateren, een ruim, open landschap, weinig stedenbouw en relatief weinig industrie. Vooral zo laten, zou je zeggen, maar economische groei is nog altijd het credo van onze samenleving. Dus willen havens, industrie en landbouw investeren, en steden en bedrijventerreinen willen uitbreiden. En dat allemaal omwille van die eeuwige groei.

Ik kies voor ontwikkeling en verandering in plaats van groei. Almaar groeien kan niet. De aarde is eindig, dus de groei kan niet blijven doorgaan en dat hoeft ook niet. Wat we hebben kunnen we alleen behouden door te veranderen. Dingen anders doen. Denk aan vernieuwingen op het gebied van schone energie en de economische potenties die de unieke waarden van het Delta-gebied bieden. Wat hebben wij wat zij niet hebben? Veel open ruimte, rust, een prachtig landschap, een rijke natuur, een heerlijke woonomgeving. Dat moeten we vasthouden met ontwikkelingen die deze waarden koesteren. En dat betekent dus geen monocultuur als het gaat om landbouw en geen grootschalige containerisatie buiten de huidige havens. Waarom? Omdat je dan het unieke Zeeuwse kapitaal opeet. Je verstoort je eigen rustige woonomgeving, je verknalt de open ruimte, en de toerist komt niet meer omdat deze in een file van vrachtwagens naar de kust moet rijden.

Maar hoe moet het dan? Want de ruimte is beperkt, de belangen zijn groot en ook nog eens heel verschillend. Ik denk dat we moeten vaststellen waar we goed in zijn, de Zeeuwse schaal als maat nemen voor initiatieven, en de rest overlaten aan de grote jongens. Een mainport hoort in Rotterdam thuis, niet in de Deltawateren. De grootste bedrijventerreinen en grootschalige stadsontwikkeling passen het best in de stedenband.

De Delta is de contramal van de stedelijke band eromheen. Daar passen regionale havens binnen, maar verpozen ook mensen uit de steden. Daar krijgen ze hun zorg en wordt hun voedsel geteeld. De Delta bindt dus de steden. Eveneens met fantastische waterwegen. Daar kun je een hoop mee doen als het gaat om vervoer. Laat Albert Heijn z’n producten maar per schip aanleveren.

De landbouw kan in de Delta profiteren van de zilte en zoete grond. Waarom zou je geen brood zien in het verbouwen van zilte groenten? Ik denk dat de agrariërs zich hier, naast het verbouwen van voedsel, moeten richten op de specifieke kansen in hun directe omgeving: toerisme, recreatie, streekproducten, biomassa, en versterken van het landschap.

Ze vullen elkaar zo mooi aan: de grote steden en de groene ruimte. Het zou een fantastisch huwelijk kunnen worden. Al moeten er nog wel wat therapeutische sessies overheen gaan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.