Home

Achtergrond 196 x bekeken

Waarschuwing voor tsunami rond Grote Oceaan

Het Tsunamiwaarschuwingscentrum heeft zijn tsunami-alarm na de aardbeving bij Chili zaterdag uitgebreid.

Het in Hawaï gevestigde instituut waarschuwt nu alle landen rond de Grote Oceaan voor de vloedgolven. Op de lijst staan behalve Chili zelf ook Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Nicaragua, Honduras, El Salvador, Guatemala, Mexico en de Amerikaanse staat Hawaï.

Ook landen aan de andere kant van de oceaan, zoals Japan, Rusland, de Filipijnen, Australië, Nieuw-Zeeland, Taiwan, Papua-Nieuw-Guinea en Indonesië, worden gewaarschuwd voor een tsunami. De eilanden in de Grote Oceaan, zoals Samoa en Fiji, moeten zich eveneens voorbereiden op vloedgolven.

Aan de kust van Chili werden na de beving vloedgolven geregistreerd. Bij de stad Talcahuano, die vlak bij het epicentrum ligt, bereikten de golven een hoogte van 2,34 meter. Bij de tweede stad van Chili, Valparaiso, werden 1,29 meter hoge golven gemeten. Die kunnen volgens de Amerikaanse geologische dienst USGS verwoestende gevolgen hebben. Het is nog niet bekend of de tsunami ook levens heeft geëist.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.