Home

Achtergrond

Waardestijging dollar goed voor export

De Amerikaanse dollar zet zijn opmars ten opzichte van de euro door dankzij aanhoudende kredietzorgen in Griekenland, Portugal, Spanje en sinds kort ook België.

Sinds eind vorig jaar is de wisselkoers van de euro 4 procent gedaald tot het laagste niveau in acht maanden. Een euro is nu $ 1,38 waard. Ook het Britse pond is de laatste acht weken gezakt, al krabbelde de koers deze week wat op. De kredietzorgen zijn voor de exporteurs op Engeland en de VS positief. Nederland doet nog altijd meer dan 80 procent van haar zaken met andere EU-lidstaten.

De Europese Centrale Bank (ECB) ziet de tekorten als een bedreiging van ingezet economisch herstel. Daarom besloot de ECB de marginale beleningsrente op een recordlage 1 procent te houden. Een lage rente betekent dat het aantrekkelijk is euro’s te lenen. De euro zal daarom naar verwachting van de meeste analisten niet hard gaan stijgen.

Bestuursvoorzitter Jean-Claude Trichet van de ECB probeerde investeerders gerust te stellen met de mededeling dat de economie van de zestien eurolanden solide is en het totale overheidstekort ten opzichte van het bruto nationaal product waarschijnlijk lager dan in de VS en Japan. Het bleek vergeefs, want na Trichet’s opmerkingen schoten aandelenkoersen in Spanje, België en Portugal enige tijd omlaag.

De Nederlandse economie lijkt nog weinig directe impact te ondervinden. De grote banken schatten de economische groei dit jaar op 1,5 tot 2 procent. Ter vergelijk: de ECB denkt dat de eurozone niet verder komt van 0,8 procent. De cijfers zijn echter broos door de ontwikkelingen in Zuid-Europa en de nog weinig concrete hervormingsplannen die de Amerikaanse en Nederlandse regering gaan hanteren voor de bankensector.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.