Home

Achtergrond

WOZ-waarde omlaag wegens bodemverontreiniging erf

De WOZ-waarde van een voormalig agrarisch erf moet omlaag volgens het Hof Den Haag. Er is sprake van een bodemverontreiniging die een waardedrukkend effect heeft.

Weliswaar is er op dit moment nog geen saneringsplicht maar dat zou in de toekomst misschien wel het geval kunnen zijn. Door deze onzekerheid wordt de WOZ-waarde op een lager peil vastgesteld.

De uitspraak van het Hof is kort samengevat de volgende:

Belanghebbende, X, is eigenaar en gebruiker van een voormalig agrarisch erf met daarop een oude boerderijschuur, een boerderijwoning, een schuur en een caravanstalling. Rechtbank Dordrecht oordeelt dat de vastgestelde WOZ-waarde van € 478 000 verlaagd moet worden met € 16 500. Vanwege de Fierensmarge van art. 26a Wet WOZ verklaart de rechtbank het beroep ongegrond.

Hof ’s-Gravenhage oordeelt dat de gemeente bij het bepalen van de WOZ-waarde van de woning van X onvoldoende rekening heeft gehouden met de bodemverontreiniging en de ligging. Wat betreft de bodemverontreiniging bestaat er momenteel geen saneringsplicht. Wel heeft de gemeente X vanwege de verontreiniging een bouwvergunning geweigerd voor de uitbreiding van een caravanstalling. Rekening houdend met de risico’s en onzekerheden over de bodemverontreiniging, de contante waarde van de bodemsaneringskosten naar een redelijke rekenrente, termijn en prijsontwikkeling alsmede de ligging ten opzichte van de referentieobjecten, stelt het hof de waarde in goede justitie vast op € 455 000. Het principale hoger beroep van X is gegrond.

Meer informatie: Hof 's-Gravenhage, MK I, 27 januari 2010, nr. BK-09/00001

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.