Home

Achtergrond 1 reactie

Vraag naar ooien valt terug

De schapenprijzen zitten in de min. Al lijkt de daling wel wat af te vlakken. Het zijn vooral de ooilammeren die goedkoper worden.

De oorzaak ligt in de Franse vraag. Die valt in deze periode altijd met de helft terug. In december gaat gemiddeld 40 % van de ooien naar grootafnemer Frankrijk, maar twee maanden later is dit nog maar 15 %.

De vraag naar Nederlandse lammeren neemt altijd af als de Franse zuiglammeren aan de poort beginnen te rammelen. Die worden nu volop geslacht en daar kunnen de Nederlandse dieren niet tegen opboksen. Daarbij komt dat de vraag uit Engeland ook sterk tegenvalt.

Toch dalen de ooilammerenprijzen niet met grof geweld. Het aanbod is namelijk ook maar zeer matig. Veel lammeren worden langer aangehouden omdat ze nu nog te mager zijn. Het koude weer en de sneeuw hebben daarin een grote rol gespeeld. Dit betekent echter ook dat er op termijn weer meer prijsdruk op de ooilammeren kan komen. Die ooien komen straks immers als extra aanbod op de markt.

De aanvoer van ramlammeren is, net als bij de ooien, matig. Maar hier zijn vraag en aanbod beter in balans. Daardoor blijft die prijs relatief gelijk.

prognose:

rammen stabiel, ooien iets goedkoper

Eén reactie

  • no-profile-image

    g de smet

    waarom zijn er nog geen prijzen voor zuiglammeren. het is bijna pasen en dan zou ik grag prijzen weten voor de zuiglingen

Of registreer je om te kunnen reageren.